Serbiens leder vil mindes ofre for Srebrenica-massakre

16x9
8000 muslimske mænd og drenge blev dræbt ved massakren i Srebenica. Et mindesmærke er blevet opført på stedet. Foto: Scanpix

Serbiens premierminister, Aleksandar Vucic, siger, at han er villig til at deltage i ceremoni på 20-års-dag. Serbiens premierminister, Aleksandar V

Serbiens premierminister, Aleksandar Vucic, siger, at han er villig til at deltage i ceremoni på 20-års-dag.

Serbiens premierminister, Aleksandar Vucic, der var radikal nationalist under krigene i det tidligere Jugoslavien i 1990'erne, siger på et pressemøde i Beograd til Reuters, at han er villig til at deltage i en ceremoni til minde om ofrene for Srebrenica-massakren i Bosnien i 1995.

Hans udtalelser kommer kort før 20-års-dagen for bosniske serberes drab på over 8000 muslimske mænd og drenge.

- Hvis bosnierne ønsker det, og hvis det ikke er for hårdt for dem, så er jeg parat til at deltage i ceremonien og mindes de bosniere og muslimer, som blev ofre i Srebrenica. Jeg vil deltage uden hensyntagen til de risici, der er knyttet til det, siger Vucic.

I årene 1992 til 1995 satte krigen i Bosnien serbere, støttet af styret i Beograd, op mod muslimer og kroater. I juli 1995 dræbte de serbiske styrker tusindvis af mænd og drenge i den FN-beskyttede by Srebrenica i Bosnien.

Den Internationale Straffedomstol i Haag fastslog i 2007, at drabene måtte betegnes som folkedrab.

Hvis Vucic kommer til at deltage i ceremonien den 11. juli i det østlige Bosnien, vil det være en betydningsfuld begivenhed i forsoningsprocesserne på Balkan efter krigene i 1990'erne, som kostede over 135.000 mennesker livet.

Den tidligere serbiske præsident Boris Tadicvar var til stede ved en ceremoni på 15-års-dagen for massakren i 2010. Men Vucic bliver i langt højere grad forbundet med Serbiens ultranationalistiske fortid og ideologier omkring et "Storserbien".

Massakren i Srebrenica anses for at være den værste i Europa efter Anden Verdenskrig. Ofrene blev kastet i massegrave, men blev siden gravet op og fordelt i mindre grave i et forsøg på at skjule massakren.

/ritzau/Reuters