Udland

Ebola i Sierra Leone: Børn beretter om sex-overgreb og teenagegraviditeter

I en ny rapport fortæller Sierra Leones børn om et stigende antal voldelig og seksuelle overgreb under ebola.

Mere end et år efter ebolaepidemien begyndte at hærge i det vestafrikanske land Sierra Leone, fortæller landets børn om stigende seksuelle overgreb og teenagegraviditeter. Det konkluderer en ny rapport fra tre nødhjælpsorganisationer.

- Når handelsveje, arbejdspladser og skoler lukker under epidemien, bliver seksuelle ydelser noget, der kan byttes til beskyttelse eller mad, siger Anne-Sophie Dybdal, der er børnepsykolog i Red Barnet.

Red Barnet har sammen med Plan International og World Vision International interviewet 1100 piger og drenge i alderen syv til 18 år om landets situation.

Sex for et sted at sove

3500 sierraleonere er døde af ebola siden maj 2014.

- Nogle af børnene fortæller, hvordan de bytter seksuelle ydelser for et sted at sove, siger Anne-Sophie Dybdal og uddyber:

- Hvis børnene kan bidrage til familiens økonomi, enten ved farligt arbejde eller ved at blive giftet bort, så tyer nogle familier til det. Ikke fordi de er onde, men fordi det gælder om at overleve. Det ser vi tit, når der er store humanitære kriser.

Folk kommer i overlevelsesmode

Næsten halvdelen af Sierra Leones befolkning - og dermed fremtid - er under 18 år. Mange af de adspurgte børn fortæller også om stigende antal voldtægter og frygt for at blive voldtaget.

- Vores kolleger i Sierra Leone fortæller, at der er sket en forråelse af normerne. Folk kommer i overlevelsesmode. De tager, hvad de vil have og mister medfølelsen for andre, siger Red Barnets børnepsykolog.

Af de 617 interviewede piger, siger de fleste, at det stigende antal teenagegraviditeter skyldes lukningen af skolerne, der ellers har beskyttet pigerne.

- Skolerne er en af pigernes bedste beskyttelse mod tidlige ægteskaber og overgreb. De lærer, at vold er ulovligt, og at blive giftet bort ikke er i orden. Uddannelse af piger er en af de bedste måder at fremme ligestilling, økonomisk udvikling og fred, siger Dybdal.