Syv måneder senere: Kometsonde vågner af dvale

En rumsonde, som i efteråret vakte sensation ved at lande på en komet, sender nu efter syv måneders dvale atter signaler til forskerne på Jorden. D

En rumsonde, som i efteråret vakte sensation ved at lande på en komet, sender nu efter syv måneders dvale atter signaler til forskerne på Jorden.

Den europæiske rumfartsorganisation ESA oplyser, at rumsonden, Philae, har kommunikeret med kontrolcentret i 85 sekunder lørdag.

- Forskerne er henrykte, siger Pål Brekke ved Norsk Rumcenter til det norske nyhedsbureau NTB.

Philae blev opsendt i marts 2004 og skabte historie, da den sidste år landede på en komet ved navn 67P, som på det tidspunkt befandt sig ikke mindre end 510 millioner kilometer ude i rummet.

Men rumsonden får strøm fra solcellepaneler, og efter den var landet på kometen, fik den ikke solskin nok til at kunne oplade batterierne.

Nu har kometen imidlertid bevæget sig nærmere på solen, så efter syv måneders dvale er der kommet mere solskin og dermed nyt liv i sondens instrumenter.

På nuværende tidspunkt er kometen omkring 205 millioner kilometer fra solen. I august vil kometen og rumsonden komme inden for 186 millioner kilometers afstand af solen, inden den igen ventes at tordne videre ud i det ydre solsystem, skriver britiske BBC.

De data, som ESA modtog lørdag aften, bekræfter, at Philae virker, som den skal.

- Det er meget fascinerende, og vi er alle meget glade for at have modtaget dette signal, siger Stephan Ulamec, der er projektleder hos ESA, til Reuters.

En foreløbig analyse af de data, Philae har sendt tilbage til Jorden, viser, at den formentlig har været vågen tidligere, men ikke har været i stand til at oprette kontakt til kontrolcentret i den spanske hovedstad, Madrid.

Se en animation af sonden i videoklippet øverst i artiklen - der er ikke lyd på klippet.