Udland

Danske turister er øjenvidner til bådflygtninge: Vi er dybt chokerede

- Jeg er fra Syrien. Er vi i Grækenland nu?

Sådan lød det tidligt søndag morgen fra en ung mand, som TV 2 Nyhederne mødte på en af den græske ø Lesbos' strande. Den unge mand er flygtning. Og han kom til stranden sammen med cirka 40 andre flygtninge - heriblandt kvinder og børn - i en lille gummibåd.

Grækenland oplever i øjeblikket den hidtil værste flygtningekrise i nyere tid. Og det sker for øjnene af tusinder af danske turister blandt andet på øen Lesbos. Her kommer der hver dag op mod 500 flygtninge i gummibåde fra Tyrkiet, der ligger blot seks kilometer væk.

En desperat situation

Fra stranden går flygtningene halvanden time til den nærmeste by, Molivos, hvor frivillige - typisk fastboende udlændinge - står klar med vand og lidt mad. 

Myndighederne, der står for registrering af flygtninge i Grækenland, er der ingen af i området.

- Det er en helt desperat situation. Hvis vi ikke hjælper de her mennesker, så vil de dø for øjnene af os, siger englænderen Eric Kempson, der har boet på Lesbos i 16 år.

Han uddeler hver dag nødhjælp, der er samlet ind fra lokale, ved busstationen i Molivos. 

Få hundrede meter derfra finder man masser af turister. Blandt andet danskere, som i år får en meget anderledes ferie på Lesbos, end de havde regnet med.

Det vælter ind

- Jeg er dybt chokeret over, at det er så slemt, og at det nærmest vælter ind med flygtninge her, siger Houle Eskesen, der spiser frokost med sin kone, da TV 2 møder ham på en cafe ved havnen i Molivos. 

- Det var ikke noget, vi havde tænkt over, inden vi kom herned. Derfor kom det som en kæmpe overraskelse for os, siger Birthe Dolmer.

Ved nabobordet sidder Annett Holm:

- Det påvirker mig rigtig meget. Det gør ondt inden i - især når man ser mødre med små børn, der er på flugt, siger hun til TV 2.

Også Kos og Chios

Indtil videre har danske rejsebureauer ikke oplevet aflysninger af ferier på grund af flygtningekrisen. Men mange rejsearrangører frygter, at det vil ske, hvis situationen eskalerer yderligere. 

Udover Lesbos oplever man også store strømme af flygtninge på øer som Kos og Chios, som ligger tæt på Tyrkiet.

Grækenland har indtil videre modtaget omkring 50.000 flygtninge i år. Det er flere, end der kom hele sidste år. Og de seneste måneder er antallet seksdoblet i forhold til sidste år.

Bådflygtninge strømmer til feriestrand

Bådflygtningene strømmer i større og større antal til den græske ferieø Lesbos. I januar blev 737 registreret på øen. og siden er der kun kommet flere fra måned til måned.

I maj var antallet oppe på 7.200.

Alene i løbet af en enkelt dag samlede kystvagten 670 mennesker op i havet ud for de græske øer. En af de små både havde 263 mennesker ombord.

Grækenland har siden nytår modtaget over 88.000 flygtninge. 

Størstedelen af flygtningene kommer fra Syrien, Afghanistan og Irak. En mindre del af flygtningene kommer fra lande som Bangladesh, Yemen, Eritrea og Sudan.

Kilde: FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Associated Press (AP)