Udland

Hillary Clinton lover at kæmpe for middelklassen

Favoritten blandt de amerikanske præsidentkandidater, demokraten Hillary Clinton, vil kæmpe for, at middelklassen i højere grad høster frugten af deres hårde arbejde.

Det siger hun i sin første større tale i kampen om at blive valgt ind i Det Hvide Hus ved næste års præsidentvalg i USA.

Clinton har, siden hun i april officielt meddelte, at hun stiller op i kampen om at blive Det Demokratiske Partis kandidat, markeret sig som en kandidat, der vil kæmpe for "almindelige amerikanere".

I sin tale på Roosevelt Island i New York sagde hun til sine tilhængere, at almindelige lønarbejdere spørger sig selv, om velstand er forbeholdt direktører og hedgefond-chefer.

- Man må spørge sig selv, hvornår betaler mit hårde arbejde sig? Hvornår oplever min familie fremgang? Jeg mener, at det er nu, sagde Clinton til de tusinder, der var mødt frem i den solfyldte park for at høre hende.

Det store arrangement tolkes af nyhedsbureauet Reuters som et gearskifte i Clintons valgkamp, der hidtil har været præget af mindre arrangementer med udvalgte deltagere.

Foreløbig har Clinton først og fremmest holdt sig til stater som New Hampshire og Iowa, der traditionelt har stor betydning i den amerikanske valgkamp, fordi de er nogle af de første til at holde primærvalg.

Clinton lover skattelettelser til små erhvervsdrivende og at gøre USA til det 21. århundreds supermagt inden for grøn energi.

Lørdagens tale regnes som det officielle startskud på Hillary Clintons valgkamp, selv om hun har været i gang i adskillige uger.

I talen understregede den tidligere førstedame, udenrigsminister og senator også, at hun med sine mange års erfaring i amerikansk toppolitik vil være den mest kvalificerede kandidat at placere i Det Ovale Værelse.

- Det kan godt være, at jeg ikke er den yngste kandidat i denne valgkamp. Men jeg bliver den yngste kvindelige præsident i USA's historie, sagde hun og høstede jubel og klapsalver fra publikum.

Fakta: Fire demokrater med præsidentdrømme

Lincoln Chafee meldte sig onsdag ind i kapløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2016. Chafee var tidligere republikaner, men blev siden uafhængig. I 2013 meldte han sig under Demokraternes fane.

Her er de fire personer, der indtil videre har meldt ud, at de går efter at blive Demokraternes præsidentkandidat:

* Hillary Clinton (67), tidligere udenrigsminister, førstedame og senator fra New York

* Bernie Sanders (73), uafhængig senator fra Vermont. Sad i Repræsentanternes Hus fra 1991 til 2007

* Martin O'Malley (52), tidligere guvernør i Maryland og borgmester i Baltimore

* Lincoln Chafee (62), tidligere guvernør i Rhode Island og republikansk senator

Hillary Clinton - Blå bog

  • Hillary Diane Rodham Clinton blev født den 26. oktober, 1947, Illinois, Chicago.
  • Hun er opvokset i Park Ridge, Illinois, Chiacago.
  • Hun har to brødre, Hugh (1950) og Anthony (1957). 
  • Sammen med Bill Clinton har hun datteren Chelsea Clinton (1980). 
  • Fra 2009 til 2013 var hun udenrigsminister i Barack Obamas regering.
  • Hillary Clinton har gået på Wellesley College i Massaschusetts i 1969. 
  • Hun læste jura på Yale University i 1973.
  • I november 2000 blev Hillary Clinton valgt som senator for staten New York.