Her lander rekord-astronaut på Jorden efter 200 dage i rummet

Torsdag eftermiddag satte den italienske astronaut Samantha Cristoforetti ikke bare én, men to bemærkelsesværdige rekorder, da hun sammen med to kolle

Torsdag eftermiddag satte den italienske astronaut Samantha Cristoforetti ikke bare én, men to bemærkelsesværdige rekorder, da hun sammen med to kolleger vendte tilbage til Jorden og landede på en slette i Kazakhstan. 

38-årige Samantha Cristoforetti har sammen med russeren Anton Shkaplerov og amerikaneren Terry Virts tilbragt lige knap 200 dage i rummet, hvor de har befundet sig på den internationale rumstation ISS.

Mere præcist har de tilbragt 199 dage, 16 timer og 42 minutter - plus minus et par minutter - i rummet, og dermed vil Samantha Cristoforetti være den kvindelige astronaut, der har tilbragt længst tid i rummet på en enkelt mission. Samtidig bliver hun også den europæer, der har været på den længste rummission.

Her kan du se en videografik over, hvordan nedstigningen forløb:

Hjemrejse forsinket
Oprindeligt var det slet ikke meningen, at Samantha Cristoforetti skulle være af sted så længe, og hun skulle sammen med russeren og amerikaneren have været vendt tilbage til Jorden allerede den 12. maj.

Men tabet af et russisk forsyningsfartøj i april betød, at opsendelsen af den nye besætning blev udskudt, og dermed også de tre astronauters hjemsendelse.

Soyuz-fartøjet, der fragtede de tre astronauter tilbage til Jorden, forlod ISS-stationen klokken 08.55 dansk tid torsdag morgen. Herunder kan du se den situation og en tidsplan over nedstigningen.

Overblik: Astronauternes nedstigning til Jorden
ISS
Kl. 08.55
Afsked og lugen lukker
De tre astronauter Samantha Cristoforetti, Anton Shkaplerov og Terry Virts siger farvel til de tre astronauter, der skal blive på ISS-rumstationen. Herefter bevæger de sig ind i Soyuz-fartøjet, der skal fragte dem tilbage til Jorden, og lugen lukkes.
Kl. 12.20
Afgang
Soyuz-fartøjet frigør sig fra ISS-stationen og begynder sin nedstigning. Undervejs vil de rejse med op mod 28.800 km/t, inden de mere end tre timer senere lander på Jorden.
Rummet
Kl. 14.51
Ud af kredsløb
Soyuz-rumskibets motorer brænder igennem i cirka fire minutter og 40 sekunder, for at sende rumskibet ud af Jordens kredsløb og samtidig virke som en bremsemanøvre.
Kl. 15.18
Modulerne deles
NASA
De tre Souyuz-modulerne deles, og astronauterne fortsætter i nedstigningsmodulet, som du kan se en tegning af herover. På dette tidspunkt vil temepraturerne uden for kapslen være på omkring 1300 grader
Kl. 15.28
Faldskærmen udløses
Modulets faldskærm udløses, farten aftager, og modulet påbegynder den sidste del af nedstingningen mod Jorden.
Jorden
Kl. 15.43
Landing
Hvis alt går vel, lander modulet med de tre astronauter på en slette i Kazakhstan cirka klokken 15.43 torsdag eftermiddag.

Russer holder rekorden
Samantha Cristoforetti vil trods sine rekorder blot rangere som den person, der har tilbragt 74. længst tid i rummet ud ud af de 538 personer, som har været i kredsløb om Jorden indtil nu, skriver NBC News.

Rekorden for den længste rumrejse holdes af russeren Valeri Polyakov, der tilbage i 1995 tilbragte 437 dage, 17 timer og 58 minutter på den russiske rumstation Mir.

Den danske astronaut Andreas Mogensen bliver første dansker i rummet, når han til september skal udstationeres på ISS-rumstationen.