Udland

Republikansk afhopper udfordrer Clinton om Det Hvide Hus

Tidligere republikansk guvernør har meldt sig ind i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Lincoln Chafee, der er tidligere guvernør i den amerikanske delstat Rhode Island, melder sig onsdag som konkurrent til Hillary Clinton i kapløbet om at blive Demokraternes kandidat til præsidentvalget næste år.

Chafee var tidligere republikaner, men blev siden uafhængig. I 2013 meldte han sig under Demokraternes fane.

Med offentliggørelsen af sit kandidatur bliver han den tredje demokratiske konkurrent, der forsøger at slå favorit Hillary Clinton i kapløbet om at blive kandidat til Det Hvide Hus.

Den 62-årige Chafee annoncerede sit håb om at lede USA i en tale på George Mason University i delstaten Virginia.

- Jeg holder af udfordringer, og vi står bestemt over for en del i USA. I dag melder jeg mig officielt i kapløbet om at blive Demokraternes kandidat til præsidentposten, siger Chafee.

Amerikanske medier betegner Lincoln Chafees kandidatur som nær urealistisk, men det lægger ifølge Reuters en smule mere pres på Hillary Clinton som partiets frontløber.

- Hvis vi som ledere udviser god dømmekraft og tager gode beslutninger, kan vi få styr på meget af det, der skranter, siger Chafee.

- Vi må bevidst og forsigtigt vikle os ud af dyre krige, lyder det fra kandidaten, der var den eneste republikanske senator, som i 2002 stemte imod at gå ind i Irak.

Lincoln Chafee var republikansk senator i otte år fra 1999 til 2007. Efterfølgende stillede han op som uafhængig guvernør i 2010, før han i sit sidste år på guvernørkontoret blev en del af Demokraterne.

Tidligere har Bernie Sanders og Martin O'Malley meddelt, at de håber på at blive udnævnt som Demokraternes spidskandidat til præsidentvalget 2016.

Ni republikanere gør sig til på den anden side af duellen om Det Hvide Hus.

Fakta: Fire demokrater med præsidentdrømme

Lincoln Chafee meldte sig onsdag ind i kapløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2016. Chafee var tidligere republikaner, men blev siden uafhængig. I 2013 meldte han sig under Demokraternes fane.

Her er de fire personer, der indtil videre har meldt ud, at de går efter at blive Demokraternes præsidentkandidat:

* Hillary Clinton (67), tidligere udenrigsminister, førstedame og senator fra New York

* Bernie Sanders (73), uafhængig senator fra Vermont. Sad i Repræsentanternes Hus fra 1991 til 2007

* Martin O'Malley (52), tidligere guvernør i Maryland og borgmester i Baltimore

* Lincoln Chafee (62), tidligere guvernør i Rhode Island og republikansk senator