Udland

Forskere advarer: Aggressiv klatrefisk spreder sig til Australien

Den aggressive klatrefisk, der lever i den tropiske og subtropiske del af Asien, har spredt sig via Indonesien og Papua New Guinea, og den har nu retning mod Australien.

Her vil den komme til at udgøre en trussel mod det lokale fiske- og fugleliv, advarer forskere ifølge The Telegraph.

Den 'vandrende' fisk, der kan leve uden vand i op til seks dage, blev allerede i 2005 opdaget ved to australske øer fem-seks kilometer syd for Papua New Guinea, og den er nu godt på vej mod Australiens fastland.

Det på trods af at klatrefisken er en ferskvandsfisk, men ifølge det australske James Cook University i Queensland, der overvåger fiskens færden sydpå, så kan den nu overleve i i hvert fald mindre mængder saltvand. Det er dog ikke nødvendigvis ved egen svømmekraft, at forskerne forventer, klatrefisken vil sprede sig til Australien.

- Jeg tror stadig, at sandsynligheden for den kommer til Australien ved at svømme, er ret lav.

- Der er større sandsynlighed for, at den ankommer via bunden i en fiskekutter eller som kasseret fiskemadding, siger professor Nathan Waltham fra James Cook University til The Telegraph.

Invaderende og meget aggressiv

Klatrefisken er en invaderende og meget aggressiv fisk, der ofte overmander de andre ’indfødte’ arter i de nye områder, den bevæger sig hen i.

På den måde har fisken i løbet af de seneste 30 til 40 år spredt sig nedover Indonesien og Papua New Guinea.

Klatrefisk kan desuden modstå angreb fra større rovdyr ved at svulme op i dens modstanders hals og derved blokere svælget, skriver The Telegraph.

Tager forholdsregler

Den potentielt set naturlivsødelæggende fisk er endnu ikke set ved Australiens fastland, og der bliver gjort et stort arbejde for, at det heller ikke kommer til at ske.

Forskere arbejder sammen med myndighederne på flere små øer nord for Australien for at undgå, at klatrefisken spreder sig yderligere.

Det sker blandt andet ved overvågning af øernes vådområder samt uddannelse af de lokale fiskere, så de kan rapportere, hvis de spotter en klatrefisk.

Se video en vandrende klatrefisk øverst i artiklen.

I videoen herunder kan du se et eksemplar af den sjældne troldhaj, som en australsk fisker fik i nettet i starten af marts - læs mere om dén fangst her.

Klatrefisk:

  • Findes i det tropiske og til dels subtropiske Asien.
  • Er en barsk og grov fisk med en aggressiv adfærd.
  • Vandrer over land fra vandpyt til vandpyt og kan overleve ved at grave sig ned i mudderet i tørkeperioder.
  • Er altædende og spiser, hvad den kan gabe over. Rejer, snegle, fisk osv.
  • Er en populær spisefisk, da den kan holde sig levende uden for vandet i flere dage.
  • Kødet er velsmagende, men indeholder mange ben.
  • Latinsk navn: Anabas testudineus