Udland

Cameron og Putin vil igen tale om Syrien

Storbritanniens premierminister, David Cameron, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, er enige om at genoptage samtaler om en løsning på den blodige konflikt i Syrien.

Det var, da Putin for nylig ringede til Cameron for at lykønske ham med valgsejren, at de to blev enige om behovet for igen at diskutere en måde at samordne indsatsen i Syrien, oplyser en talskvinde for Cameron.

Både Storbritannien og Rusland er permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd. Russerne har været med til at holde hånden under Syriens omstridte præsident, Bashar al-Assad.

Flere forsøg på at få gang i forhandlinger om at løse konflikten mellem det syriske regime og oppositionsgrupper er tidligere mislykkedes, og nu har den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat taget kontrol over store områder af Syrien og Irak.

- De to ledere var enige om, at det er i begge landes interesse at bidrage til at finde en løsning på borgerkrigen i Syrien og specielt at bremse Isils (andet navn for Islamisk Stat, red.) fremgang, siger talskvinden.

Hun oplyser, at Cameron og Putin er nået frem til, at deres nationale sikkerhedsrådgivere skal mødes for at få gang i samtalerne om Syrien på ny.

Borgerkrigen i Syrien er inde i sit femte år. Over 220.000 personer er blevet dræbt i konflikten, mens millioner er drevet på flugt.

Cameron og Putin talte også om Ukraine, men her kunne de stort set kun blive enige om at være uenige. De understregede dog begge, at det er vigtigt at håndhæve den fredsaftale, der blev lavet i Minsk i februar.

Både EU og USA mener, at Rusland støtter prorussiske separatister i det uroplagede Østukraine, hvilket russerne benægter.

Oldtidsbyen Palmyra

Oldtidsbyen Palmyra ligger ved en oase i den syriske ørken cirka 215 kilometer nordøst for Damaskus. Ruinbyen midt i ørkenen kaldes populært ”sandets Venedig”.

Mere end tusind år før Kristi fødsel var byen en vigtig karavane-by. I det 1. og 2. århundrede i vores tidsregning var byen en del af den romerske provins Syrien. Byen rummer ruiner af templer, amfiteatre, beboelse, viadukter og veje fra den tid.

Byen blev ødelagt af romerne i år 273 efter et mislykket oprørsforsøg.

Palmyra blev ”genopdaget” af rejsende i det 17. og 18. århundrede.

Byen er nu optaget på UNESCO's verdenskulturarvs-liste.

Den 20. maj 2015 indtog terrorbevægelsen Islamisk Stat byen.