Udland

Amnesty: Hamas henrettede modstandere under Gaza-konflikt

Ifølge en Amnesty-rapport udnyttede Hamas sidste års uro i Gazastriben til at henrette politiske modstandere.

Den politiske bevægelse Hamas bortførte, torterede og henrettede uden forudgående retssag en række palæstinensere under den israelske militæroffensiv mod Gazastriben sidste år.

Det konkluderer menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i en rapport.

Hamas brugte angiveligt konflikten som påskud til at skræmme den palæstinensiske befolkning og komme af med politiske modstandere.

- De bruger skræmmemetoder for at holde sig ved magten, siger politisk rådgiver Gerald Folkvord i den norske del af Amnesty International.

- De gik blandt andet efter medlemmer af Fatah-partiet. Flere af dem forsvandt, enkelte blev torteret. Militæroffensiven blev brugt som et påskud til at komme af med modstandere, siger han videre.

Ifølge rapporten blev mindst 23 palæstinensere henrettet under sommerens offensiv, uden at de havde været stillet for en dommer.

Over for befolkningen blev de personer beskyldt for at have hjulpet Israel med at udpege bombemål i Gaza. Men mindst 16 af dem var angiveligt allerede i Hamas' fangenskab, før konflikten brød ud.

- Dette viser, at det ikke havde noget at gøre med den pågældende krig. Det var ren hævn, som man udøvede for at markere, hvilken magt Hamas har, siger Gerald Folkvord.

- Man kan spørge sig selv, hvorfor Hamas affyrer raketter mod Israel. De ved, at det skaber en kraftig reaktion, som igen gør, at Hamas kan blive styrket. Det er et frygteligt spil, som går ud over den palæstinensiske befolkning, fortsætter han.

Gazastriben har været lukket for organisationer som Amnesty International siden begyndelsen af konflikten sidste år. Amnesty har derfor benyttet sig af eksterne kilder i området for at lave rapporten.

2314 palæstinensere blev dræbt og flere end 17.000 såret i israelske angreb i 2014. Langt størstedelen døde under konflikten i juli og august.