Bin Laden havde øje på danske journalister: - Meget alvorligt

Det er farligt at være vestlig korrespondent i en konflikt-zone, og det skal man tage meget alvorligt. Det siger formanden for Dansk Journalistforb

Det er farligt at være vestlig korrespondent i en konflikt-zone, og det skal man tage meget alvorligt.

Det siger formanden for Dansk Journalistforbund, efter det onsdag kom frem, at Osama Bin Laden i sit skjul i Pakistan havde interesseret sig specielt for to danske journalister i Pakistan, TV2’s Simi Jan og DR’s Puk Damsgaard.

- Sikkerheden er vigtigere end historierne. Jeg ved ikke, om danske korrespondenter er mere udsatte end andre vestlige korrespondenter. Sådan tror jeg det var på et tidspunkt. Men helt generelt er det farligt, og jeg er da glad for, at der ikke skete dem eller andre danske korrespondenter noget, siger Lars Werge.

Nyheden om, at Osama Bin Ladens interesse for de danske korrespondenter kom frem i dag, da USA offentliggjorde en del af det skriftlige materiale, som amerikanske soldater beslaglagde efter drabet på Osama Bin laden i hans hjem i Pakistan.

I materialet var blandt andet et brev, som Osama Bin laden havde sendt til en af sine nærtstående løjtnanter, hvor han bad om nærmere oplysninger om de to korrespondenter – og løjtnantens svar om, at han ville undersøge sagen.

Berlingskes USA-korrespondent Kristian Mouritzen har brug noget tid på at gennemgå materialet, og han fortæller om, hvad brevene indeholder:

- Hans interesse var meget rettet mod Danmark. Der er faktisk tre-fire steder i disse breve, hvor Danmark bliver nævnt. Og når han specielt kigger på Simi jan og Puk Damsgaard, så var det fordi de på et tidspunkt blev udvist fra Pakistan, men var kommet tilbage igen. Så han var interesseret i at finde ud af, om de stadig var i Pakistan, fortæller Kristian Mouritzen.

- Han var meget fokuseret på en række elementer i at føre krig mod Danmark – og Tyskland for den sags skyld også – og specielt USA. Han kæmpede en intern kamp i Al Qaeda, fordi mange i Al Qaeda var mere interesserede i at føre kampe mod andre muslimer end mod amerikanere og danskere. Så det var hans hovedbekymring, fortæller Berlingskes korrespondent.