USA offentliggør Osama bin Ladens breve og bøger

Amerikanske myndigheder har onsdag offentliggjort dokumenter, som blev hentet ud af det hus, hvor specialtrænede soldater i 2011 skød og dræbte Osama

Amerikanske myndigheder har onsdag offentliggjort dokumenter, som blev hentet ud af det hus, hvor specialtrænede soldater i 2011 skød og dræbte Osama bin Laden i Pakistan.

Blandt dokumenterne er breve fra al-Qaeda-lederen til hans kurer.

- Vi afventer markeringen af 10-året for de lyksalige angreb på New York og Washington om ni måneder, skriver Osama bin Laden blandt andet i et brev, der er fundet med henvisning til angrebene mod USA i 2001.

Offentliggørelsen sker ifølge Director of National Intelligence - som leder de amerikanske efterretningstjenester - på linje "med præsidentens ønske om øget gennemsigtighed og i overensstemmelse med de rettigheder, som sikkerhedstjenesterne har."

Al-Qaedas tidligere topfigur boede i den pakistanske by Abbottabad, da amerikanerne dræbte ham i 2011 under en kort mission med helikoptere.

Dokumenterne afslører også, at Osama bin Laden arbejdede på at få sendt en video-besked via det Qatar-baserede medie al-Jazeera.

- Jeg har været i korrespondance med brødrene om at give al-Jazeera en række erklæringer, når kanalen begynder af dække angrebene i september, skriver han ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

- Jeg har sendt dig en video-erklæring for to måneder siden, men den er endnu ikke kommet i medierne. Jeg har planer om at ændre den, før den kommer ud.

Blandt materialet er også bøger på engelsk, man har fundet på hylderne hos den tidligere al-Qaeda-leder.

- Det er i amerikanernes interesse, at borgere, akademikere, journalister og historikere får mulighed for at læse og forstå bin Ladens dokumenter, siger Devin Nunes, som er formand for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus.

Han ser frem til, at man "kan afslutte arbejdet med at afklassificere materialet" fra Osama bin Ladens opholdssted, så man "opfylder Kongressens krav."

Office of the Director of National Intelligence har offentliggjort dokumenterne fra Osama bin Laden under titlen "Bin Laden's Bookshelf" (Bin Ladens bogreol, red.)

Blandt dokumenterne er bl.a. breve fra al-Qaeda-lederen til hans kurer, ligesom Bin Laden havde en del bøger på engelsk på sin boghylde.

Se mere om 'Bin Ladens bogreol' her