Udland

Syrien: IS-styrker får kontrol med berømt oldtidsby

Militante islamister fra Islamisk Stat (IS) har indtaget det meste af den historiske oldtidsby Palmyra, og det har skabt frygt for, at byens berømte bygninger fra Romerrigets tid vil blive ødelagt.

Syriske regeringstropper og IS-styrker har længe kæmpet om ruinbyen Palmyra og den nærliggende moderne by Tadmur. Lørdag blev IS-styrkerne trængt tilbage efter fire dages voldsomme kampe, men nu er de tilbage. Syriske regeringskilder har indrømmet, at IS har kontrol over en tredjedel af byen og at IS-soldater befinder sig inde blandt ruinerne i Palmyra. Uafhængige observatører siger, at IS når har kontrol med det meste af byen.

Ifølge Maamoun Abdulkarim, der er den syriske regerings øverste ansvarlige for oldtidsminderne, led ruinerne ikke overlast under kampene i sidste uge. Men nu frygter både den syriske regering og FNs internationale organisation for kultur Unesco, at IS-krigerne vil ødelægge ruinbyen.

Tidligere har IS ødelagt oldtidsminder og statuer i andre erobrede byer i Syrien og Irak. Det er blandt andet sket i Mosul, Nimrud og Hatra. IS-krigerne ødelægger statuer, templer og andre figurer af religiøse grunde, fordi de – efter IS’ mening – repræsenterer ”afgudsdyrkelse”.

- De vil ødelægge alt, hvad der er dér, hed det i en nylig udtalelse fra Maamoun Abdulkarim.

Unesco har opfordret FN’s Sikkerhedsråd til at gribe ind og sikre, at de uvurderlige oldtidsminder i Irak og Syrien ikke går tabt.

Ifølge BBCs korrespondent på stedet skyldes IS’ angreb på Tadmur og Palmyra ikke i første omgang, at man ønskede kontrol med den verdensberømte ruinby. Angrebet skyldes i højere grad, at den moderne naboby Tadmur ligger strategisk placeret på den vigtigste vej østpå fra Damaskus, samt at Tadmur rummer et stort militærfængsel samt vigtige olie- og gasinstallationer.

Oldtidsbyen Palmyra

Oldtidsbyen Palmyra ligger ved en oase i den syriske ørken cirka 215 kilometer nordøst for Damaskus. Ruinbyen midt i ørkenen kaldes populært ”sandets Venedig”.

Mere end tusind år før Kristi fødsel var byen en vigtig karavane-by. I det 1. og 2. århundrede i vores tidsregning var byen en del af den romerske provins Syrien. Byen rummer ruiner af templer, amfiteatre, beboelse, viadukter og veje fra den tid.

Byen blev ødelagt af romerne i år 273 efter et mislykket oprørsforsøg.

Palmyra blev ”genopdaget” af rejsende i det 17. og 18. århundrede.

Byen er nu optaget på UNESCO's verdenskulturarvs-liste.

Den 20. maj 2015 indtog terrorbevægelsen Islamisk Stat byen.