Udland

Endnu en republikaner melder sig ind i præsidentkapløb

Listen over republikanske kandidater, der gerne ser sig selv flytte ind i Det Hvide Hus efter det amerikanske præsidentvalg næste år, bliver længere.

Mandag melder Lindsey Graham, som er senator i delstaten South Carolina, sig således ind i kampen om at blive det republikanske præsidentbud.

For selvom han først vil offentliggøre sit kandidatur 1. juni, siger han i et interview med den amerikanske tv-station CBS, at han er "99,9 procent sikker på", at han vil kæmpe for at blive Republikanernes kandidat.

- Jeg stiller op, fordi jeg mener, at verden er ved at falde fra hinanden, siger han i interviewet.

- Det er ikke andre kandidaters fejl, der får mig til at stille op, det gør jeg, fordi jeg mener, at jeg har evnerne til at stå i spidsen for landet, siger han videre.

Lindsey Graham er kendt for at være skarp kritiker af præsident Barack Obamas udenrigspolitik.

Blandt andet har han beskyldt Obama for at være en af årsagerne til, at den militante gruppe Islamisk Stat har kunnet vokse sig stærk i Irak, fordi præsidenten ikke lod nok amerikanske soldater blive i Irak og hjælpe landet efter krigens afslutning.

Han er ifølge Reuters også nær ven med John McCain, der i 2008 var Republikanernes præsidentkandidat, men så sig slået af Barack Obama.

Det er dog ikke udelukkende fjendtlig retorik, der bliver rettet mod Demokraterne fra Lindsey Graham.

- Jeg har haft mange modstandere, fordi jeg er blevet anklaget for at arbejde for meget sammen med Demokraterne. Jeg mener faktisk, at vi arbejder for lidt sammen, og det vil jeg gerne ændre på, hvis jeg bliver præsident, siger Graham til CBS.

Skulle han offentliggøre sit endelige kandidatur, skal Graham vælte en række andre republikanere af pinden for at blive partiets endelige bud.

I forvejen har Marco Rubio, der siden 2011 har været senator i Florida, offentliggjort sit kandidatur.

Det samme har tidligere guvernør Mike Huckabee, Texas-senator Ted Cruz, Kentucky-senator Rand Paul, pensioneret hjernekirurg Ben Carson og den tidligere HP-chef Carly Fiorina.

Desuden er der spekulationer om, at Floridas tidligere guvernør Jeb Bush og New Jerseys guvernør, Chris Christie, vil melde sig på banen.