Udland

De myrdede prinsens gudfar - nu giver han dem hånden

Den britiske tronarving Prins Charles uddelte et højst bemærkelsesværdigt håndtryk i dag, da han hilste på den nordirske politiker Gerry Adams.

Det 13 sekunder lange håndtryk fandt sted på universitetet i den irske by Galway - og det markerer endnu et skridt i retning af fred og normale tilstande i Nordirland. 

Håndtrykket kommer 35 år efter den irske undergrundshær IRA, som Gerry Adams beskyldes for at have været med til at styre, sprængte prinsens gudfar, Lord Mountbatten, i stumper og stykker sammen med flere medlemmer af hans familie.

Gerry Adams nægter selv at han var involveret i IRAs mange angreb - men han betragtes af mange som en af hovedbagmændene, og har netop været anholdt for et IRA-relateret drab.

Lord Mountbatten var en faderfigur for den unge prins Charles - og derfor var drabet på ham den 27. august 1979 et hårdt tab for den britiske prins.

IRA's angreb på Lord Mountbatten og hans familie fandt sted i Mullaghmore Harbour på den irske kyst, da familiens båd, "Shadow V" var på vej på søen med tre generationer af familien på bord. Pludselig eksploderede en bombe under båden.

Fire mennesker mistede livet under bombeangrebet: Lord Mountbatten selv, Mountbattens barnebarn - den 14-årige Nicholas Knatchbull, Mountbattens datters svigermor - den 82-årige Dowager Lady Brabourne og en 15-årig lokal dreng - Paul Maxwell.

IRA tog efterfølgende ansvaret for bomben og udsendte en meddelelse hvor det hed at: "Denne operation er en af de måder, hvorpå kan henlede det engelske folks opmærksomhed på den fortsatte besættelse af vores land".

En lokal IRA-mand og bombeekspert, Thomas McMahon, blev efterfølgende dømt for drabet. Han blev løsladt i 1999 som led i den nordirske fredsproces.

Efter drabet i 1979 var Prins Charles knust - for Lord Mountbatten havde set et potentiale i den britiske tronarving som andre overså.

Lord Mountbatten rådgav blandt andet den unge britiske prins i kærlighedsspørgsmål - og prins Charles blev forelsket i Mountbattens barnebarn Amanda Knatchbull. 

Det kom endda så langt at prins Charles friede til hende efter bombeangrebet - men hun sagde nej, blandt andet på grund af de traumatiske oplevelser i forbindelse med hendes bror - Nicholas Knatchbull's død i Mullaghmore Harbour.

I morgen besøger prins Charles så stedet for bombesprængningen - for første gang.

Men på trods af håndtrykket i dag er de nordirske stridigheder ikke længere væk end at der vil være et massivt politiopbud til stede - og så sent som i sidste uge blev seks personer fra organisationen "Real IRA" anholdt for at planlægge et angreb mod prinsen under besøget. To rørbomber og en pistol blev beslaglagt ved den lejlighed.