Udland

Lidegaard: EU-ministre frustrerede over Israel-Palæstina-konflikt

En debat blandt EU-landenes udenrigsministre mandag aften om situationen i Mellemøsten har ifølge danske Martin Lidegaard (R) vist, at EU-landene er mere enige end tidligere om at være frustrerede over dødvandet i fredsprocessen.

Men stadig ikke om, hvad EU så skal gøre.

- Det er jo en kendt sag, at forskellige medlemslande i EU har forskelligt syn på konflikten grundet deres forskellige historie og forskellig politisk opfattelse.

- Men den dybe frustration er vi enige om. Man er også enige om, at bosættelserne for hver dag, der går, underminerer tostatsløsningen mere og mere. Og at Gaza er uholdbart. Men hvad den præcise reaktion så skal være, er man ikke enige om, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Han og 15 andre EU-kolleger skrev for nylig til EU's udenrigschef, Federica Mogherini, med appel om at puste liv i et to år gammelt initiativ for at sikre klar oprindelsesmærkning af varer fra Israels bosættelser i besat palæstinensisk område.

Initiativet har ligget stille længe. Først for at give arbejdsro til den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og hans nu noget kuldsejlede fredsinitiativ. Og siden fordi EU ikke ville blande sig i det netop overståede israelske valg.

Lidegaard håber, at EU nu igen kan hæve stemmen i fællesskab.

- Hver gang, vi diskuterer det her, er der en bevægelse i retning af en bevidsthed om, at EU bliver nødt til at erklære mere klart over for begge parter, at det har konsekvenser økonomisk.

- Og denne gang var der mere udtalt utilfredshed med bosættelser, end jeg har hørt i meget lang tid, siger udenrigsministeren.

Udenrigschef Federica Mogherini rejser onsdag i denne uge til Mellemøsten for at møde både den israelske og den palæstinensiske regering.

Hun siger, at der er et klart politisk budskab i, at hun kommer så hurtigt efter indsættelsen af en ny israelsk regering.

- EU er klar til og villig til at spille en central rolle i forsøget på at genstarte fredsprocessen baseret på en tostatsløsning.

- Det forekommer mig, at det er klart for alle parter, at der ikke ligger nogen løsning i status quo, siger Mogherini på et pressemøde i Bruxelles.