Udland

Sådan gør de i Australien: Bådflygtninge sendes væk til flygtningelejre på øer

Den intensiverende flygtningekrise i Sydeuropa har fået flere politikere, eksperter og almindelige danskere til at se mod Australien efter en løsning.

I en ny spørgeundersøgelse foretaget af Wilke for Jyllands-Posten svarer 60 procent af danskerne, at strømmen af bådflygtninge fra Afrika bør stoppes ved hjælp af den såkaldte Australien-model, hvor migranterne stanses og omdirigeres. Men hvad går den egentlig ud på – og hvad sker der med flygtningene? Bliv klogere i artiklen her.

Australien: Bliv væk

Den australske regering har med premiereminister Tony Abbott i spidsen indført nul tolerance over for bådflygtninge.

I 2013 nedsatte den dengang nye regering ’Operation Suveræne Grænser’ (OSB) med det formål at stoppe et stigende antal af bådflygtninge i at nå Australiens kyst. General Angus Campbell blev sat til at lede operationen, og han er siden blevet ansigtet udadtil i en video på immigrationsministeriets hjemmeside.

Videoen, der er oversat til 17 sprog, heriblandt indonesisk, farsi og arabisk, viser General Angus Campbell foran et skilt, hvorpå der står ’Ingen adgang – Australien bliver ikke dit hjem’.

- Der er kun to muligheder for den, der sejler til Australien illegalt. De vil blive pågrebet og sendt tilbage eller sendt til et andet land, siger han i videoen, der kan ses i toppen af artiklen.

Flygtningelejre i Stillehavet

I stedet for at sejle bådflygtninge ind til Australien bliver de i stedet standset af kystvagten på havet. Dem, der kan kategoriseres som asylansøgere, bliver sendt til en flygtningelejr på stillehavsøen Nauru eller til Manus Island i Papua Ny Guinea. Resten bliver eskorteret hjem.

Asylansøgerne får aldrig Australien at se. Hvis deres ansøgning om asyl bliver anerkendt får de tilbudt genbosætning i Nauru, Papua Ny Guinea – eller Cambodja, som Australien støtter økonomisk for at tage imod flygtningene.

På det interaktive kort herunder kan man læse mere om flygtningelejrene, der er mere end 1000 kilometer fra den australske kyst. Artiklen fortsætter under kortet.

Kummerlige forhold i lejre

Asylcentrene i Nauru og Papua Ny Guinea kritiseres af FN og flere menneskerettighedsorganisationer, og i januar gjorde asylansøgere oprør på Manus Island. Flere hundrede sultestrejkede.

Asylansøgerne lever tæt og under kummerlige forhold i det varme og fugtige klima, og rapporter har sat spørgsmålstegn ved, om lejrene lever op til internationale menneskerettigheder.

I november 2013 udgav de australske myndigheder en tegneserie, der tilsyneladende portrætterer en ung afghaners illegale rejse fra sit hjemland til Australien. Tegneserien viser, hvordan hovedpersonen bliver stoppet og sendt ud til asylcentret på stillehavsøen Nauro.

Se tegneserien, der er lavet af de australske myndigheder for at afskrække illegale indvandre fra at komme til landet, i vinduet herunder (artiklen forsætter under tegneserien):

En model for Europa?

Australien kæmper altså for at holde illegale migranter ude af landet ved hjælp at flere instrumenter. De stopper al trafik med nul-tolerance, de betaler andre lande for at tage asylansøgerne – og så sender de information ud for at afskrække både smuglere og potentielle migranter fra at søge mod Australien.

- Tro ikke på menneskesmuglernes løgne. De siger, at Australiens regering med tiden vil bløde sin holdning op. Det er endnu ikke sket, og regeringen siger, at det heller ikke vil ske, siger General Angus Campbell – direkte til migranterne – i videoen fra de australske myndigheder.  

Statistikken tyder på, at Australien-modellen virker. Nul-tolerancen over for bådflygtninge har medført, at der ikke er ankommet et eneste skib med migranter i løbet af de sidste 18 måneder.