Islamisk Stat indtager provinshovedstad i Irak

16x9

Militante islamister fra bevægelsen Islamisk Stat (IS) har indtaget den irakiske by Ramadi, der er hovedstad i Anbar-provinsen. Det oplyser de loka

Militante islamister fra bevægelsen Islamisk Stat (IS) har indtaget den irakiske by Ramadi, der er hovedstad i Anbar-provinsen.

Det oplyser de lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet AP. 

Islamisterne indledte en offensiv mod Ramadi før weekenden, og nu siger en talsmand for guvernøren i Anbar, Muhannad Haimour, at byen er faldet.

Desperat tilbagetrækning
Krigere fra Islamisk Stat (IS) trængte tidligere søndag ind på en vigtig kommandobase fra Iraks hær i Anbar-provinsen, skriver Reuters. Basen ligger i den vestlige udkant af Ramadi.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at offensiven har kostet omkring 500 civile og soldater livet. 

Muhannad Haimour fortæller, at irakiske regeringsstyrker gennemførte det, som AFP betegner som en desperat tilbagetrækning fra den vigtige militærbase, som IS nu har sat sig på. 

Den irakiske hær er ude af byen, lyder det.

- Sikkerhedsstyrker, hæren og politiet har trukket sig ud af Ramadi. De er kørt til hovedvejen vest for byen, siger politioberst Jabbar al-Assafi til AFP over telefonen.

Hæren og politiet er væk
En løjtnant, som ikke vil have sit navn frem, siger, at IS nu kontrollerer alle sikkerhedsstyrkernes vigtigste baser i Ramadi.

- Hæren og politiet har trukket alle styrker, der var på kommandobasen for operationer, ud. Det samme er sket fra nærliggende politistationer og juridiske bygninger, som løjtnanten forklarer.

Mange steder i Irak har shiamuslimske militser spillet en stor rolle, når det gælder krigsførelse for at holde sunnimuslimerne i Islamisk Stat stangen.

Men Reuters skriver, at de halvmilitære shiamuslimske grupper har holdt sig på sidelinjen i Ramadi på grund af frygt for, at det vil fyre op under sekteriske stridigheder, som Irak tidligere har været hårdt plaget af.

Islamisk Stat, der er en bevægelse, som er brudt ud af al-Qaeda-terrorgruppen, kontrollerer store dele af Syrien og Irak og har udråbt disse områder til et islamisk kalifat.