Udland

Nasa advarer: 12.000 år gammelt is-område kollapser om få år

Et gigantisk område med is i Antarktis vil kollapse inden for de næste par år, forudser det amerikanske rumfartsagentur Nasa, og det kan få verdenshavene til at stige.

Nasa har foretaget nye undersøgelser af isshelfen med navnet Larsen B, der har eksisteret i 11-12.000 år, men delvist kollapsede i 2002.

Undersøgelserne viser, at den store isplade sandsynligvis vil blive fuldstændigt smadret til hundredvis af isbjerge inden 2020.

- Vi regner ikke med, at den holder i mere end nogle få år, siger Nasa-forsker Ala Khazendar i en video, du kan se øverst i artiklen.

Advarsel: Verdenshavene vil stige

Ifølge Nasa vil kollapset utvivlsomt få havene til at stige yderligere, fordi mere is flyder ud i verdenshavene.

- Det er en advarsel. Og konklusionen er uomgængelig, fortæller Nasa-forskeren, der har stået i spidsen for undersøgelserne.

Isen på denne halvø kan snart være fortid

Antarktis har mange lignende isshelfer, der er massive, flydende platforme af is, som hænger over havoverfladen tæt på Antarktis’ kystlinje. Den største er på størrelse med Frankrig.

Larsen B-isshelfen, der ligger i den nordvestlige del af Antarktis tæt på den sydlige spids af Sydamerika, er et 1600 kvadratkilometer stort område, der er tre gange større end Bornholm. Nasa regner med, at hele området er væk inden længe.

FN: Mennesket skyld i global opvarmning

Ifølge Huffington Post er næsten 200 lande blevet enige om at forhandle sig frem til en aftale inden udgangen af 2015 om at bekæmpe global opvarmning.

Nasa og andre videnskabsfolk forventer, at global opvarmning vil føre til flere oversvømmelser, længere tørkeperioder, hedebølger og højere vandstande.

Ifølge Nasa vil kollapset få verdenshavene til at stige

Ifølge FN’s klimapanel er det mennesket, der er skyld i den globale opvarmning, der blandt andet får isen i Antarktis til at smelte.  

Antarktis er et af de områder på Jorden, hvor opvarmningen sker hurtigst, skriver Live Science. De seneste år er den gennemsnitlige temperatur steget med 2,8 grader, og den nordligste del af kontinentet satte varmerekord i marts.

Du kan se videoen fra Nasa øverst i artiklen.

Fakta

En isshelf er en stor isplade, som flyder på havet, og som stadig hænger sammen med indlandsisen.

En isshelf er som regel mellem 200 og 1000 meter tyk.

De største isshelf-områder ligger i Antarktis.