IS-ekspert: Rekrutteringschef bor i Danmark eller Sverige

16x9

Personen med ansvar for at hverve nye medlemmer i Europa til jihadistbevægelsen Islamisk Stat (IS) bor i Danmark eller Sverige. Det siger Hisham al

Personen med ansvar for at hverve nye medlemmer i Europa til jihadistbevægelsen Islamisk Stat (IS) bor i Danmark eller Sverige.

Det siger Hisham al-Hashimi, der betegnes som en fremtrædende kender af IS, i et interview med det finske nyhedsbureau FNB.

Ifølge Hashimi, der blandt andet fungerer som rådgiver for den irakiske regering i terrorspørgsmål, er rekrutteringschefen for den ekstremistiske bevægelse kompetent og yderst manipulerende. Desuden skulle han have et stort netværk.

Der er ifølge Hashimi tale om en irakisk palæstinenser.

Ud over det er der ikke andre personlige oplysninger, såsom navn, alder eller baggrund, om rekrutteringschefen.

Hvervningen af rekrutter til IS foregår typisk i kulturcentre, i moskeer og via sociale medier på internettet. Typisk er det personer mellem 18 og 25 år, som bliver forsøgt overtalt til at slutte sig til Islamisk Stat.

Det kan være folk, der har problemer med at tilpasse sig til samfundet eller personer, der ikke har levet efter de religiøse regler og derfor vil sone deres synder ved at drage i hellig krig for en islamistisk bevægelse som IS i Syrien eller Irak.

Hisham al-Hashimi anslår, at der i øjeblikket er mellem 7000 og 8000 udlændinge i IS.

Cirka halvdelen skulle komme fra europæiske lande.

Forholdene i de nordiske lande er angiveligt perfekte for at hverve medlemmer til IS. Her er penge, en udstrakt grad af frihed og mange religiøse og kulturelle centre, fortæller Hashimi.

Mindst 115 danskere er ifølge en rapport, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) offentliggjorde i marts, rejst i krig i Irak eller Syrien.