Udland

Sultende bådflygtninge reddet i land i Indonesien

Op mod 1000 bådflygtninge fra Bangladesh og Myanmar er fredag blevet reddet i land på den indonesiske ø Sumatra. De fleste af flygtningene tilhører det muslimske mindretal, Rohingya-folket, der ikke er anerkendt i Myanmar.

Svage, sultne og dehydrerede var flygtningene stuvet sammen i tre overfyldte både, som en indonesisk fisker trak i land, efter at de tidligere var blevet afvist. 

Tidligere på ugen blev 1600 bådflygtninge reddet i land i Malaysia og Indonesien. Både fra Indonesien, Malaysia og Thailand lød det efterfølgende, at de ikke kunne tage flere, og at de nu ville sende bådene tilbage på havet. 

Minder om situationen på Middelhavet

Hver dag ankommer der både med flygtninge til Indonesien og Thailand – der er på flugt fra fattigdom og undertrykkelse. En situation, der minder om den fra Italien.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at han er dybt foruroliget over rapporter om, at nogle lande i det sydøstlige Asien afviser at tage imod desperate bådflygtninge, som har drevet rundt på havet i lang tid.

 - Generalsekretæren opfordrer indtrængende alle regeringer til at leve op til deres forpligtelser om at redde nødstedte på havet, siger FN-talsmanden Stephane Dujarric. - Han opfordrer også regeringer til at gøre en indsats for at sikre, at flygtningene i tide kommer i land. Havne må holdes åbne for at hjælpe dem, der er i nød, tilføjer han.

Generalsekretæren bakkes op af Jeffrey Savage fra FN's Flygtningehøjkommissariat, der advarer om en massiv humanitær katastrofe.  

I årevis har man i det sydøstlige Asien forsøgt at ignorere den vanskelige situation med de 1,3 millioner Rohingya-muslimer, der ikke er velkomne i deres hjemland.

Aktivistgrupper anslår, at 8000 mennesker er på havet i menneskesmuglerfartøjer i det sydøstlige Asien.