IS tabte slaget om Kobani: Nu kan familier vende hjem

Familier forsøger at finde tilbage til hverdagen i Kobani i Syrien.

Familier forsøger at finde tilbage til hverdagen i Kobani i Syrien. I flere måneder kæmpede de kurdiske sikkerhedsstyrker YPG for at holde terrororganisationen Islamisk Stat væk fra byen. De voldsomme kampe sendte indbyggerne fra Kobani på flugt og efterlod byen som en ren spøgelsesby. Kun 10.000 af de oprindelige 200.000 indbyggere blev tilbage, da IS-krigerne indledte deres belejring af byen.

Da det i januar lykkedes at få nedkæmpet IS-krigerne, var Ghazara Asman og hendes familie nogle af de første til at vende tilbage til Kobani.

- Alle vores minder stammer herfra. Det er mere værd end alt i verden. Vi blev født og voksede op her. Det er ikke det samme at bo i et andet land.  

Mangel på vand og elektricitet

Slaget om Kobani blev fulgt intenst af det internationale samfund, da det strategisk er en meget central by. Med sin placering ved grænsen til Tyrkiet kunne det blive fatalt, hvis den faldt i IS’ hænder. Det ville sikre IS en uhindret vej, hvor terrororganisationen kunne transportere smuglergods, våben og krigere frem og tilbage mellem Tyrkiet og Syrien.  

I dag er der stadig mangel på elektricitet og vand i hanerne. Mad er der heller ikke meget af, men på trods af det kunne Asman-familien ikke vente med at vende tilbage.

- Da vi hørte, at Kobani var befriet, besluttede vi os for at vende hjem. Mit hus er væk, vi har ingenting tilbage. Men ingenting er mere dyrebart end dit hjemland, lyder det fra Ghazara Asman.

Hvor familien Asmans hus tidligere stod, er der nu kun ruiner
Hvor familien Asmans hus tidligere stod, er der nu kun ruiner Foto: Eurovision

Hvor familiens hus tidligere var, er der nu kun ruiner. Derfor bor familien nu hos familiemedlemmer lidt derfra.

IS er stadig til stede et stykke fra byen. Men siden januar har sikkerhedsstyrkerne formået at holde dem på afstand. Fortsætter det sådan, kan familien Asman se frem til, at spøgelsesbyen med tiden igen bliver den by, de blev tvunget til at forlade.