Udland

Vatikanet anerkender staten Palæstina

Vatikanet anerkender nu Palæstina som en suveræn stat.

Det sker i en ny traktat mellem Vatikanet og Palæstina, der er blevet forhandlet færdig i dag. Traktaten er dog endnu ikke blevet underskrevet.

- Det er en anerkendelse af, at staten eksisterer, siger en talsmand for Vatikanet, Federico Lombardi til nyhedsbureauet AP om den nye aftale med Palæstina.

Aftalen betyder, at Vatikanet ophører med at have diplomatiske forbindelse til Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO) og i stedet opretter forbindelse til staten Palæstina.

Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas kommer lørdag på besøg hos pave Francis i Rom.

Den officielle anerkendelse fra Vatikanets side kommer, efter pavestaten i mindst et år uofficielt har anerkendt Mahmoud Abbas som præsident for Palæstina.

Israel siger i en kommentar, at man er "skuffet" over Vatikanets beslutning.

I en erklæring fra det israelske udenrigsministerium hedder det, at nyheden "ikke vil gavne fredsprocessen" og "fjerner den palæstinensiske ledelse fra de direkte, tosidige forhandlinger".

Sverige valgte i oktober sidste år at bryde den officielle EU-linje og anerkende Palæstina. Det førte dengang til, at Israel tilbagekaldte sin ambassadør i Sverige.

I udtalelsen fra det israelske udenrigsministerium hedder det i dag, at man "vil overveje en passende reaktion" på Vatikanets skridt, skriver AP.