Udland

Picasso-mesterværk slår alle rekorder: Solgt for gigantbeløb

Et farverigt og kubistisk oliemaleri af algeriske kvinder har mandag sat ny salgsrekord på en kunstauktion i New York.

Billedet med titlen "Les Femmes d'Alger (Version "O")" er malet i 1955 af den spanske kunstner Pablo Picasso og blev solgt for intet mindre en 179,4 millioner dollar hos Christie's, når auktionshusets kommission på 12 procent er medregnet.

Det svarer til 1,2 milliarder kroner, hvilket er over 250 millioner kroner mere end vurderingen.

Auktionen over oliemaleriet varede 11 minutter, og telefonbud fra hele verden var med til at presse prisen op.

Hidtil har rekorden for det dyreste stykke kunst nogensinde været maleriet "Three Studies of Lucian Freud" af Francis Bacon. Det blev i 2013 solgt for 142 millioner dollar.

Men vurderingen af Picasso-maleriet var højere end den gamle rekord, og da det ikke er usædvanligt, at Picasso-billeder får hammerslag over vurderingen, var rekorden mandag ikke overraskende.

Pablo Picasso var en af det 20. århundreds største og mest anerkendte kunstnere, og "Les Femmes d'Alger (Version "O")" er et af de sidste af hans malerier, der stadig er på private hænder. Køberen er dog indtil videre anonym.

I 1997, hvor maleriet sidst var på auktion, blev det solgt for 31,9 millioner dollar, og siden er det flere gange blevet handlet privat.

Picasso malede det 121 x 152 centimeter store billede som en hyldest til sin ven og rival Henri Matisse, der døde i 1954.

Auktionen på Christie's i New York løber frem til onsdag og har flere interessante værker i kataloget.

En skulptur af Alberto Giacometti blev mandag således afhændet for 141,3 millioner dollar svarende til 958 millioner kroner, hvilket er den dyreste skulptur, der nogensinde er solgt på auktion.

Schweiziske Giacomettis værker kan i Danmark blandt andet ses på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk samt på gågaden i Holstebro, hvor kommunen i 1960'erne købte "Kvinde på kærre". En skulptur, de lokale blot kalder "Maren å æ woun".