Så enorm er dagens sejrsparade i Rusland

Følg paraden live her

Dagens militærparade i Moskva i anledning af 70-året for sejren over nazismen er den største i moderne russisk historie.

Det oplyser den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu til det russiske nyhedsbureau Tass.

- Flere end 15.000 vil være involveret i paraden, inklusive militær fra andre CIS medlemsstater (forening af tidligere Sovjet-stater, red.) og andre lande, siger Shoigu.

Fremviser nyeste teknologi

I alt vil 78.500 personer deltage i militærets parader rundt om i Rusland. 85 russiske krigsveteraner vil også være en del af paraden sammen med 23 udenlandske.

Rigtig meget af den russiske militærteknologi vil blive vist frem under paraden i Moskva. Det inkluderer cirka 200 køretøjer, blandt andet nye, avancerede kampvogne, en række forskellige missiler, der bliver vist frem for offentligheden, og 143 fly og helikoptere.

Alt sammen vises frem for tusindvis af mennesker, der er samlet ved Den Røde Plads i den russiske hovedstad for at se de landets krigsmaskine blive vist frem - og samtidig fejre 70-året for sejren i det, der hedder Den Store Fædrelandskrig i Rusland.

Putin viser sig frem

- Det er en meget stor dag for russerne, og den bliver fejret med brask og bram, siger ruslandskender Lars Poulsen-Hansen til TV 2.

- Samtidig bruger han også dagen til at vise, at Rusland er en stormagt.

- Fejringen er noget af det eneste, der kan forene de mange forskellige folkeslag i landet. Og der er ingen tvivl om, at Putin vil udnytte det og holde en meget patriotisk tale.

Kampvogn gik i stå

Det er dog ikke sikkert, at alt bliver fryd og gammen ved paraden. Ved generalprøven torsdag gik det galt for en af de spritnye kampvogne T-14, som blev vist for offentligheden for første gang.

Kampvognen gik i stå, og et forsøg på at bugsere den væk med hjælp af et andet køretøj mislykkedes.

Derfor fejrer Rusland 9. maj

9. maj fejrer russerne hvert år Sovjetunionens sejr i Den Store Fædrelandskrig.

Navnet dækker over den del af Anden Verdenskrig, som foregik fra juni 1941 til 9. maj 1945 mellem Nazi-Tyskland og Sovjetunionen.

I resten af den vestlige verden anses 8. maj for at være dagen, hvor tyskerne endeligt kapitulerede, men da det skete efter midnat sovjetisk tid, har de tidligere sovjetstater taget 9. maj til sig som sejrsdagen.