Udland

Halvtom gæsteliste: Statsledere holder sig fra Putins sejrsfest

Mens hele Rusland fejrer 70-året for sejren i Den Store Fædrelandskrig mod nazisterne, må Putin undvære selskab af nogle af sine statsleder-kolleger.

Mange af dem har nemlig valgt at holde sig væk fra festlighederne, der blandt andet indeholder den største militærparade i nyere russisk historie. Blandt de inviterede, der har valgt at holde sig fra Moskva i dag er den amerikanske præsident Obama og tyske kansler Merkel sammen med resten af de vesteuropæiske ledere.

- I Rusland er de meget kede af, at gæsterne ikke kommer. Putin var i Normandiet sidste år ved årsdagen for D-dag, så det var forventet, at de ville komme til den russiske mindedag, siger ruslandskender Lars Poulsen-Hansen til TV 2.

Måler sig med Obama

Det bløder dog lidt op, at Merkel i stedet besøger Rusland søndag.

- Men det er Obamas fravær, der gør mest ondt. Det er Obama, som Putin måler sig selv med, det er ikke alle de europæiske statsledere, siger Lars Poulsen-Hansen.

Putin selv har da også kommenteret fraværet.

- Nogle vil ikke komme, andre får ganske enkelt ikke lov af Washington, har Putin sagt ifølge New York Times.

Uenige om Ukraine

En af de fraværende statsledere, tyske Angela Merkel, har kommenteret sit fravær.

- Vi har lige nu meget dybe uenigheder, især i forbindelse med begivenhederne i Ukraine, siger Merkel ifølge tyske Sputniknews.

Nordkorea fik kolde fødder

Til gengæld kan Putin nyde Ruslands store dag sammen med statsledere fra blandt andet Kina, Egypten og Indien, skriver det russiske nyhedsbureau Tass. Også Zimbabwes leder Robert Mugabe er landet i Moskva.Nordkoreas Kim Jong-un accepterede først invitationen fra russerne, men har efterfølgende aflyst sit besøg i Rusland.

Nogle af de lande, som sendte statsledere ved festlighederne på 60-årsdagen for ti år siden, men som ikke dukker op i dag, er USA, Canada, Australien, Japan, Polen og Ukraine.

Heller ikke den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt tager til paraden i dag.

Derfor fejrer Rusland 9. maj

9. maj fejrer russerne hvert år Sovjetunionens sejr i Den Store Fædrelandskrig.

Navnet dækker over den del af Anden Verdenskrig, som foregik fra juni 1941 til 9. maj 1945 mellem Nazi-Tyskland og Sovjetunionen.

I resten af den vestlige verden anses 8. maj for at være dagen, hvor tyskerne endeligt kapitulerede, men da det skete efter midnat sovjetisk tid, har de tidligere sovjetstater taget 9. maj til sig som sejrsdagen.