Udland

Dagbog fra en Valgkamp: Det er ikke en joke - det her var det vildeste!

 Jakob Bak Vester

Pyh, hvilket valg! Jeg har dækket britiske valg siden 1970  - ingen joke – men dette var det vildeste.  En konservativ flertalsregering, der slet ikke var forudset  i meningsmålingerne. De havde forudset kontinentale tilstande med en mindretalsregering fra enten den ene eller den  anden side. Eller en regeringskoalition af den ene eller den anden slags efter lange forhandlinger.

Og så var der en konservativ flertalsregering allerede på valgaftenen ! Hurra for Kloge-Ågerne, der havde varslet noget helt andet ! Respekten for politiske kommentatorer og for meningsmålinger er i bund. Ja, nederst i kulkælderen.

Så var der de skotske nationalister, der stort set erobrede Skotland og dermed gør Skotland klar til løsrivelse på et senere tidspunkt. Det forenede kongerige er ved at gå op i  limningen. En revolution  i britisk politik, i britisk historie. Det skotske resultat rækker langt ud over dette valg i 2015.

Og så var der endelig det mest dramatiske! Taberne! Som i sidste akt af Shakespeares ”Hamlet”. De faldt på deres sværd, alle taberne, en efter en. Som dominoer faldt de . Grå i ansigterne, med grødede stemmer og blikkene rettet  opad  for ikke at afsløre tårerne, så erklærede de rystede tabere, at de gik af efter nederlagene.

Labours  Ed Miliband.  Den liberale Nick Clegg. Nationalisten  Nigel Farrage  fra  UKIP, anti-indvandrer og anti-EU partiet. Alle havde troet noget andet. For det havde spytslikkerne omkring dem sagt,  og meningsmålingerne og de politiske kommentatorer på TV kanalerne.

Men så kom virkeligheden spankulerende ind som "Manden med Leen" og afslørede noget helt andet: Virkeligheden.

Politik er en blodig sport. Succes i dag, væk i morgen. I morgen er jeg måske Nummer 10, som britisk  premierminister? Det har Ed Miliband tænkt om morgenen på valgdagen  - med al god grund. Nu bliver han dagen efter valget fotograferet på sin private trappe udenfor rækkehuset i London med konen og de to børn. Ingen flyttebiler til Downing Street i baggrunden. Privat lykke måske. Men det var ikke det, han gik efter. Han gik efter magten.

For Ed Miliband er nederlaget særligt dramatisk, igen som hos Shakespeare. For Eds storebror David var i 2010 udset til at blive Labours leder og kandidat til Nummer 10. David var Tony Blairs yndling. Men lillebror Ed var Gordon Browns yndling. Gordon Brown var finansminister under Tony Blair, siden Blairs efterfølger i Downing Street indtil tabet til de konservatives  Cameron i 2010.  Brown var Blairs evindelige konkurrent. Ed udfordrede storebror David med Brown som dukkeføreren  i baggrunden. 

Lillebror imod storebror.Det var Kain og Abel, en blodig broderstrid. Lillebror Ed slog sin storebror David og blev Labours leder og kandidat til premierministerposten. Storebror David gik i eksil med sin familie til New York.

Kunne storebror David have vundet valget den 7.maj? Måske. For David er en Tony Blair-Cool Britannia-midtsøgende socialdemokrat. Mens Ed trak partiet over til venstre  - og tabte  midten og dermed valget.

Lillebror Eds nederlag hjemme  i fædrelandet havde skåret  storebror David dybt i hjertet  ovre i New York, hørte vi efter valget. Mon dog?

David Cameron og fru Samantha smiler  foran  verdens  berømteste dør, Downing Street 10. Camerons modstandere  ligger slagne.

Der bor en kat i Downing Street,  ”the Downing Street cat”.  Larry hedder den. Alle kender Larry.  Den spankulerede også rundt forleden i Downing Street, da jeg var  ”på” til TV2 i den lange  ”chorus line” af  journalister og fotografer,  der står inde i den lille gade foran døren på store politiske dage og rapporterer.

Larry har halsbånd på. For Larry er delvist civiliseret,  intet vilddyr længere. Larry er snobbet.Larry gider ikke blive  kælet med af fotograferne og journalisterne og de politifolk, der holder til i  den afspærrede Downing Street, eller at modtage rester af salami fra mediefolkenes medbragte pizza’er.

Mens vi ventede i Downing Street alle sammen forleden, så kom der også en ræv spadserende ned ad fortovet! Også et arrogant dyr som Larry. Der kommer tit ræve gående i Downing Street, fortalte politifolkene. Der er mange ræve i London. De spiser duer og affald, og bor i parkerne.

Der er mange ræve i politik. Så rævene føler sig åbenbart hjemme i Downing Street. Et naturligt habitat for dem.

Men kun en af de ”politiske ræve”  får lov til at bo  permanent og indendørs  i Downing Street 10. De andre må luske omkring udenfor og være misundelige på beboeren i Nummer 10  - mens  katten Larry hvæser af dem. Larry bevogter sit territorium.

David Cameron skal også bevogte sit territorium  i de kommende  fem år.  Men hans nuværende modstandere ligger med næserne i vejret, slagne. På vej til at luske slukørede væk og ind i historiens evige glemmebog. Som rævene, der flygtede  fra den hvæsende Larry forleden, tilbage til parkerne og på jagt efter mad i væltede affaldsspande i storbyen.

Mens Larry og David Cameron stolte holder skansen i Nummer 10.

Politik og  gadeliv i de store byer er ikke for de svage.

Hvem er Ulla Terkelsen?

Født den 15. maj 1944 i Aarhus.

Uddannet ved Demokraten i Aarhus.

Har været korrespondent et utal af steder. Heriblandt London, Washington og Kabul.

Har været ansat på TV 2 siden 1987.

Lagde i 2002 navn til et teaterstykke på Aveny-T.

I 2011 åbnede en café i Aalborg med navnet Ulla Terkelsen, London.

Har bl.a. vundet Publicistprisen i 2007 og Den Berlingske Journalistpris i 2005.

Forfatter til flere forskellige bøger. Seneste Vi kan sove i flyvemaskinen fra 2011.

Dagbog fra valget

Ulla Terkelsen er i Storbritannien for at dække det britiske valg.

Du kan finde hendes oplevelser og betragtninger her på tv2.dk

Der kan blive tale om et skæbnevalg, hvis de EU-kritiske kræfter vinder - og Ulla Terkelsen følger udviklingen tæt..