17-årig anholdt for at planlægge 'Mors Dag-massakre' i Australien

En 17-årig teenager fra Melbourne er anholdt og sigtet for at planlægge et terrorangreb eller terrorrelaterede overtrædelser. Australske medier skr

En 17-årig teenager fra Melbourne er anholdt og sigtet for at planlægge et terrorangreb eller terrorrelaterede overtrædelser.

Australske medier skriver, at drengen havde planlagt at foretage et bombeangreb søndag og taler om en 'Mors Dag-massakre' - politiet har dog afvist at udtale sig officielt om detaljerne i det formodede terrorangreb.

Ifølge avisen Sydney Morning Herald var det en henvendelse til de australske myndigheders terror-hotline, der ledte politiet på sporet af den unge mand - hvorefter hans families hjem i den nordlige forstad til Greenvale, der er en forstad til Melbourne, blev ransaget af det føderale politi fredag eftermiddag lokal tid.

Efterforsket gennem længere tid
- Denne sag har været genstand for intens efterforskning, især i løbet af de sidste ni dage. Torsdag eftermiddag blev der indgået en aftale om, at vi ville foretage en aktion, siger den fungerende leder af Melbournes Politi, Robert Hill.

Ifølge politiet vil "nogle borgere i Victoria være i live" på grund af sikkerhedsstyrkernes aktion - men det er uvist, om der har været tale om flere bombemål eller angreb, der var planlagt til at strække sig over flere dage.

Greenvale ligger 20 kilometer nord for Melbournes finansdistrikt
Greenvale ligger 20 kilometer nord for Melbournes finansdistrikt Foto: Scanpix

Under aktionen i familiens hus i Greenvale fandt politiets bomberyddere tre hjemmelavede rørbomber gemt i drengens soveværelse, ligesom en computer og flere andre effekter er beslaglagt.

Rørbomber kan sprede stor personskade i grupper af forsamlede mennesker, og er efterfølgende detoneret i en nærliggende park.

Tilhænger af sharia og IS
Den 17-årige unge mand blev anholdt, da han forlod familiens hus i en bil med en uidentificeret kvinde. Efterfølgende blev tre personer evakueret fra huset - politiet beskriver drengens familie som "omsorgsfuld og kærlig" og siger, at hans forældre er fortvivlede over deres søns anholdelse.

Den unge mand havde op til politiaktionen skrevet en række indlæg på sin Facebook-profil om sharia og terrororganisationen, IS, Islamisk Stat.

I indlæggene gav han blandt andet udtryk for, at muslimer ikke skal være blinde for krænkelser af islam, og at amerikanere er terrorister.

Yderligere skrev han, at de, der finder sharia-lov for ekstrem eller ikke beder fem gange om dagen, ikke kan kalde sig muslimer.

Ifølge Sydney Morning Herald skal den 17-årige være droppet ud af skolen for kort tid siden - man mener, han er blevet radikaliseret i løbet af kort tid, og at hans forældre var bekymrede, men uvidende over drengens planer.

Den 17-årige dreng kommer fra det, der beskrives som en god familie
Den 17-årige dreng kommer fra det, der beskrives som en god familie Foto: Scanpix

Alvorlig terrortrussel
Politiet i Melbourne udtaler, at den umiddelbare trussel er afværget, og at borgerne i delstaten nu kan føle sig sikre - men på en pressekonference siger Australiens premierminister, Tony Abbott, at Australien står over for en meget alvorlig terrortrussel.

- Den tragiske sandhed er, at der er mennesker blandt os - ikke særlig mange, det er sandt - men der er nogle mennesker blandt os, der ville gøre os ondt, siger han på pressekonferencen i Darwin.

Den 17-årige vil blive fremstillet for en dommer mandag - her vil det blive besluttet, om han skal retsforfølges som en voksen.