Generalprøve på russisk gigantparade: Her sker det, der bare IKKE måtte ske

Generalprøven op til den store militærparade, som skal afholdes i Moskva lørdag i anledning af 70-året for afslutningen på Anden Verdenskrig, blev en tåkrummende affære for de russiske arrangører.

Militæret har ellers i tiden op til paraden sendt flere billeder af den spritnye kampvogn T-14 Armata ud til offentligheden for at gøre opmærksom på, at det var noget helt specielt isenkram, som ville blive vist frem for første gang ved paraden på Den Røde Plads.

Men ved generalprøven torsdag, som blev fulgt af tusinder af tilskuere og en række pressefolk, gik en af de 48 tons tunge kampvogne pludselig i stå, skriver flere internationale medier.

Kørte derfra senere

Vognen stod helt stille, indtil et andet køretøj ifølge BBC blev kørt ind på pladsen for at trække Armataen væk. Det lykkedes dog ikke, men til gengæld kunne den nye kampvogn lidt tid senere køre derfra uden hjælp.

En opråber kaldte under seancen det hele for en opvisning i evakueringsprocedurer.

Hemmelig udvikling

Udviklingen af T-14 Armata er foregået i dyb hemmelighed. Undervejs, og senest i forbindelse med paraden, er der alligevel sluppet noget information ud. Informationer der tegner et billede af en kampvogn, som har fået en opgradering på både rustning, motor og våben i forhold til dens forgænger.

Heriblandt at T-14 skulle være udstyret med en radar, der kan opdage og uskadeliggøre indkommende projektiler såsom raketdrevne granater og anti-tank missiler.

Kampvognen kan også prale af en 125 mm kanon med fuldautomatisk ladning samt computerstyrede granater. Derudover skulle kampvognen ligeledes have et højteknologisk system mod miner, samt kameraer rundt om hele vognen, der skal bidrage til et 360 graders udsyn.

Se billeder af den nye kampvogn T-14 Armata, der går i stå, i videoen øverst i artiklen.

T-14 'Armata' specifikationer:

  • Kanon: 125 mm - plads til 45 projektiler.
  • Affyringshastighed: 10-12 skud i minuttet.
  • Motor: 1200-2000 hestekræfter (Chelyabinsk A-85-3A dieselmotor).
  • Maxvægt: 48 ton.
  • Maxfart: 80-90 km/t.
  • Mandskab: 3 personer.
  • Overvågning: Kameraer bidrager til 360 graders syn. Ydermere navigationssystem.

KILDE: US Army's Foreign Military Studies Office.