Udland

Tidligere Pegida-leder i kovending: Undskylder overfor muslimer

Den tyske medstifter af den anti-muslimske organisation Patriotic Europeans Against the Islamisation (Pegida), Kathrin Oertel, har i en video på facebook overrasket både tilhængere og modstandere ved at undskylde overfor alle immigranter og muslimer.

Det skriver Washington Post.

Kathrin Oertel har som ledende medlem af Pegida stået i spidsen for de mange demonstrationer, der har tiltrukket tusindvis af anti-muslimske deltagere.

Hun gik af som leder i januar i år, angiveligt på grund af interne stridigheder.

Tyskeren, der lagde videoen på torsdag den 30. april, appellerer til Pegidas medlemmer for at få dem til at indse, at de tager fejl.

- Dem der stadig er tilknyttet Pegida-bevægelsen skal forstå, at de advokerer for den forkerte sag. Asylansøgere beskyldes for vores problemer i Europa og Tyskland, men de er ikke den virkelige grund til vores kamp, siger hun i videoen, som Washington Post har oversat til engelsk.

Føler sig ansvarlig for hadsk kampagne

Herefter undskyldte hun altså til de muslimer, som hun ellers tidligere har beskrevet som en lille, men meget dominerende gruppe, der gør sig skyldig i, at tysk kultur presses tilbage.

- Jeg vil gerne undskylde til alle immigranter og muslimer, der lever et fredfyldt liv og er assimileret med det tyske samfund og som respekterer vores kultur og love. De er klart majoriteten, og dette faktum overser de fleste tyskere, siger Kathrin Oertel.

Hun påtager sig samtidig et stort ansvar for den negative stemning, der er skabt omkring muslimer.

- Jeg føler mig delvist ansvarlig for den kampagne af had, som vi har skabt. Jeg vil gerne undskylde, og den eneste ting, jeg kan gøre nu, er at forsøge at afhjælpe disse spændinger.

Kathrin Oertel vil i stedet for at bekæmpe islam nu fokusere på at skabe fred i verden, og det kræver, at alle mennesker går i dialog, siger hun.

- Det er den eneste måde at slippe af med fordommene på.

Pegida har siden november 2014 tiltrukket massevis af højre-ekstremister og andre islam-kritikere til deres demonstrationer, og organisationens danske afdeling har ligeledes i en periode haft daglige demonstrationer i Danmark.

Er du tysk-kyndig, kan du herunder selv se den opsigtsvækkende udmelding fra Kathrin Oertels facebook-side: