GRAFIK: Rusland løfter sløret for ny højteknologisk krigsmaskine

Præsident Putin og det russiske militær har et es i ærmet. I hvert fald hvis ser på nogle af de billeder, som det russiske militær har lagt frem i den seneste uge.

På et af billederne ses nemlig en helt ny kampvogn. Den såkaldte T-14 ’Armata’, der menes at være en ny højteknologisk krigsmaskine af en kampvogn med al det nyeste nye til bekæmpelse af fjendtlige styrker.

De nye billeder er kommet frem forud for en stor parade på den Røde Plads i Moskva den 9. maj, der afholdes for at fejre 70-året for de sovjetiske og allierede styrkers sejr over Nazityskland i 1945. Det russiske forsvarsministerium har i anledning af generalprøven for denne parade sendt billeder ud, og det er i denne sammenhæng at T-14 er kommet til offentlighedens skue.

Det er dog ikke nogen overraskelse, at russerne har arbejdet på en ny kampvogn til deres allerede store samling af militært maskinel.

Men udviklingen af T-14 ’Armata’, som den op til 48 tons tunge kampvogn lyder, er foregået i dyb hemmelighed. Undervejs, og senest i forbindelse med paraden, er der alligevel sluppet noget information ud. Informationer der tegner et billede af en kampvogn, som har fået en opgradering på både rustning, motor og våben i forhold til dens forgænger.

Heriblandt at T-14 skulle være udstyret med en radar, der kan opdage og uskadeliggøre indkommende projektiler såsom raketdrevne granater og anti-tank missiler.

Kampvognen kan også prale af en 125 mm kanon med fuldautomatisk ladning samt computerstyrede granater. Derudover skulle kampvognen ligeledes have et højteknologisk system mod miner, samt kameraer rundt om hele vognen, der skal bidrage til et 360 graders udsyn, skriver Foreign Military Studies Office.

Tryk dig igennem grafikken og  bliv klogere på, hvad T-14 'Armata' er udstyret med. Artiklen fortsætter under grafikken.

Besætining på tre mand

Foruden de specifikke opgraderinger er det oplyst, at T-14 ’Armata’ er bygget på et fleksibelt chassis, der kan bruges til andet maskinel i den russiske hær. Ved at bruge det samme chassis forventes russerne at kunne holde økonomien nede, mens de moderniserer deres materiel. Med det menes, at de vil kunne undgå at skulle bestille forskellige dele.

Foruden denne fordel er T-14 ’Armata’ opgivet til kun at skulle bruge en besætning på tre personer. Til sammenligning skal de danske Leopard 2-kampvogne bruge fire mand til betjeningen.

Det amerikanske Foreign Military Studies Office har oversat specifikationerne fra Kreml, skriver Business Insider. Og hvis de oplysninger holder stik, vil T-14 ’Armata’ være den nyeste og mest moderne tilføjelse til det russiske militær.

Propaganda?

Men alt med måde. Det skriver blandt andet Business Insider. For når alt kommer til alt, har vi endnu ikke set kampvognen i krig, og derfor kan de lækkede oplysninger være intet andet militær propaganda fra en af verdens største krigsnationer, skriver de.

Men selvom kampvognens specifikationer kan lyde for godt til at være sandt og eksempelvis Businessinsider sætter spørgsmålstegn ved, om der er en grad af propaganda i Ruslands præsentation, plejer russerne nu at have meget godt styr på deres materiel. Ikke mindst deres kampvogne som de har en lang tradition med.

Det fortæller major og militæranalytiker på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, Rune Hoffmann til TV 2. Han understreger dog, at han ikke kender til den specifikke kampvogn specifikt. Alligevel påpeger han ud fra sin viden og erfaring, at en udfordring kan de være aktive beskyttelsesforanstaltninger, der kan være svære at få til fungere optimalt i praksis, siger han.

Ifølge BBC forventes paraden i Moskva den 9. maj at blive den største militære parade nogensinde afholdt. Heriblandt op imod 15.000 russiske tropper, 1300 udenlanske tropper (serbiske, kinesiske og indiske), 200 pansrede vogne og 150 kampfly, skriver BBC.

Paraden bliver dog uden så mange vestlige ledere repræsenteret, da de forventes at blive væk på grund af krisen i Ukraine. Heriblandt de nærmeste allierede fra 2. Verdenskrig; Storbritannien, Frankrig og USA.

De første T-14 ’Armata’ er allerede afleveret i februar og marts. En større leverance forventes i 2017 og 2018. I følge The Diplomat forventes det, at leverandøren, Uralvagonzavod (UVZ), der er den største producent af kampvogne i verden, i år 2020 vil producere 2300 kampvogne om året. The Diplomat fortæller ydermere, at Rusland forventer at udskifte omkring 70 procent af deres kampvogne med T-14 'Armata'. Det bliver primært som erstatning for T-72 og T-90, skriver de. 

T-14 'Armata' specifikationer:

  • Kanon: 125 mm - plads til 45 projektiler.
  • Affyringshastighed: 10-12 skud i minuttet.
  • Motor: 1200-2000 hestekræfter (Chelyabinsk A-85-3A dieselmotor).
  • Maxvægt: 48 ton.
  • Maxfart: 80-90 km/t.
  • Mandskab: 3 personer.
  • Overvågning: Kameraer bidrager til 360 graders syn. Ydermere navigationssystem.

KILDE: US Army's Foreign Military Studies Office.