Udland

Voldsomt efterskælv skaber kaos i Kathmandu - nye laviner udløst

Et større efterskælv - målt til en styrke på 6,7 - har ramt Kathmandu og regionen omkring den nepalesiske hovedstad.

Det sker dagen efter det massive skælv i regionen, der har slået mindst 2000 mennesker ihjel og lagt massevis af bygninger i ruiner. 

Søndagens efterskælv har skabt kaosagtige scener i Kathmandu, hvor folk råber og løber ud af bygninger for at søge sikkerhed i det fri.

Den 23-årige dansker Louise Brandt Andersen befinder sig i byen og beskriver rystelserne som "forfærdelige".

- Jeg kan sige så meget, at lige når man tror, man er sikker, og der ikke kommer flere efterskælv, så kommer det næste og skræmmer livet halvt af en, skriver hun til TV 2.

- Så sent som 15 minutter siden kom der et ganske forfærdeligt efterskælv igen. Det er rigtig skræmmende, tilføjer hun.

Louise Brandt Andersen tilbragte natten i telt ved den danske ambassade i Kathmandu.

Det kraftige efterskælv i dag har også udløst nye laviner på Mount Everest. Det fortæller en bjergbestiger til nyhedsbureauet Reuters. Også på Mount Everest meldes der om nye laviner. 

Mange bjergbestigere var stadig på bjerget, da efterskælvet udløste nye laviner søndag. Der var ikke umiddelbart rapporter om tilskadekomne.

- Endnu et stort skælv. Klippestyrker falder ned fra omliggende tinder på nordsiden af base camp. Værst tænkelige nyheder for syd, skriver bjergbestigeren Adrian Ballinger på Twitter.

Efterskælvet, der blev målt til 6,7 og kunne mærkes helt i New Delhi, udløste også en lavine på nærliggende Mount Makalu, som er verdens femtehøjeste bjerg.

En indisk bjergbestiger, Arjun Vajpai, talte i telefon med journalister, da det kraftige efterskælv skete.

- Der kommer endnu et! Åh nej! Lavine! råbte han, mens der hørtes råben og skrigen i baggrunden.

Vajpai sagde, at den seneste lavine havde været tættere på basecamp end de tidligere.

Embedsmænd fra Nepals ministerium for turisme siger, at mindst 1000 bjergbestigere, hvoraf 400 er udlændinge, opholdt sig i base camp eller var på vej opad, da skælvet skete.

Omkring 100 bjergbestigere, der befinder sig på to af baserne på verdens højeste bjerg, Mount Everest, meldes i god behold efter lørdagens skælv.

Bjergbestigerne opholder sig i camp 1 og camp 2, men det er uvist, hvornår de kan evakueres.

Vejen ned ad bjerget til base camp er blokeret som følge af jordskælvet, men bjergbestigerne er i god behold, oplyser nepalesiske myndigheder.

Jordskælvet lørdag udløste en lavine på Mount Everest, som har kostet 17 mennesker livet samt kvæstet 61 mennesker, der var i færd med at nå verdens højeste bjergtinde. Ifølge Reuters er det historiens værste ulykke på bjerget.