Udland

Hovedstad har flyttet sig tre meter efter jordskælv

Da Nepal lørdag morgen blev ramt af det værste jordskælv i 80 år, bundede rystelserne i de massive pladetektoniske kræfter, der hvert år trykker Den Indoaustralske og Den Eurasiske Plade sammen.

Kræfter så stærke, at området er det stykke landjord i verden, der er mest udsat for voldsomme jordskælv - og samtidig et fattigt område, hvor husene ikke er bygget til at modstå rystelserne.

- Hele Indien bevæger sig mellem 20 og 22 millimeter om året mod Himalaya. Det er ekstremt meget. Presset fører til, at Himalaya er den eneste store bjergkæde i verden, som vokser med omkring en centimeter i højden hvert år, siger jordskælvsekspert og tidligere professor i geofysik, Hilmar Bungum, til Dagbladet.

Hovedstad har flyttet sig tre meter

- Det er voldsomme kræfter, selv om det ikke lyder af meget. Nu har store dele af jordskorpen under byen Kathmandu flyttet sig tre meter som en følge af skælvet, siger Hilmar Bungum.

Det Nationale Kriseoperationscenter i Kathmandu siger til nyhedsbureauet AFP, at mindst 2.352 er omkommet i Nepal, mens 6.239 er blevet kvæstet.

Lørdagens jordskælv havde epicenter 77 kilometer nordvest for Nepals hovedstad, Kathmandu, men rystelserne bredte sig herfra og var blandt andet årsagen til flere laviner på verdens højeste bjerg, Mount Everest, hvor et tociftret antal bjergbestigere meldes dræbt.

Ingen danskere dræbt

Ligesom da tsunamierne ramte i Thailand i 2004 og i Japan i 2011 opstår de fleste jordskælv under havets overflade - disse skælv var dog langt kraftigere end lørdagens rystelser, der nåede 7,8 på den logaritmiske richterskala.

- Hvis et skælv med samme kraft som i Nepal havde fundet sted på havbunden, ville det have udløst en flodbølge, men ikke lige så voldsom som tsunamien i Thailand i 2004 og i Japan i 2011. Da målte skælvene omkring 9, og det er næsten lige så kraftigt, som det kan blive, siger Hilmar Bungum til den norske avis.

Rystelserne kunne også mærkes i Kina og Indien. Udenrigsministeriet har endnu ikke været i kontakt med alle danskere i området - men indtil videre lyder meldingen, at ingen danskere er meldt dræbt eller såret.

Efter jordskælvet lørdag er der indtil videre registreret mere end 20 efterskælv. Det kraftigste havde en styrke på 6,7.