Udland

Efterskælv ryster Nepal: Dødstallet stiger og stiger

Kraftige efterskælv rystede søndag Nepal og udløste panik blandt mange indbyggere efter lørdagens jordskælv, som har kostet op mod 2400 mennesker livet. Antallet af omkomne ventes at stige.

- Vi har sat alle vores ressourcer ind på eftersøgnings- og redningsaktioner, siger en talsmand for det nationale politi, Kamal Singh Bam, til AFP, mens redningshold gennemsøger murbrokker og ruiner i Kathmandu for at finde overlevende.

Chokerede indbyggere, hvoraf mange er tvunget til at sove under åben himmel i hovedstaden, blev søndag rystet af en række efterskælv, det voldsommeste blev målt til 6,7.

Folk sover på gaden

På de overbelagte hospitaler, hvor læger og sygeplejersker behandler sårede i interimistiske telte, er personalet tvunget til at undgå hovedbygningerne af frygt for nye sammenstyrtninger.

Det Nationale Kriseoperationscenter i Kathmandu siger til AFP, at 2352 er omkommet i Nepal, mens 6239 er blevet kvæstet.

Internationale nødhjælpsgrupper har intensiveret deres indsats i mange områder, men hjælpeindsatsen vanskeliggøres af manglende kommunikationslinjer og jordskred.

- Elektriciteten er blevet afbrudt, kommunikationssystemerne svigter og hospitalerne er overfyldt, mens der ikke er plads i lighusene til de omkomne, siger Oxfams leder i Australien til AFP.

Helikoptere er sendt ud for at overflyve øde beliggende områder.

- Vi ved, at der både i byer og landområder er steder, som er isoleret fra omverdenen på grund af jordskred, siger Mike Bruce, der er regional kommunikationsleder for hjælpeorganisationen Plan International.

- Folk sover i gaderne og laver mad udenfor, og vi taler om de meget, meget fattige områder i Nepal, hvor befolkningen i forvejen var stærkt belastet af vanskelige vilkår, siger Mike Bruce.

Værste jordskælv i mere end 80 år

Røde Kors udtrykker bekymring for mange landsbyindbyggere i området tæt på skælvets epicenter. Det kraftige jordskælv, der ramte Nepal lørdag, skete mellem Kathmandu og Nepals næststørste by, Pokhara.

Lørdagens jordskælv er det værste i Nepal i mere end 80 år. Det blev målt til styrke 7,8 ifølge USA's Geologiske Overvågning (USGS). Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

Jordskælv i Nepal

Jordskælvet i Nepal er målt til 7,9 på Richterskalaen og ramte Nepal klokken 11.56 lokal tid - klokken 8.11 dansk tid.

Skælvet havde epicenter 77 kilometer nordvest for Nepals hovedstad, Kathmandu, og rystede både Nepal, dele af Bangladesh og det nordlige Indien. Skælvet udløste laviner på Mount Everest.

Ifølge lokale myndigheder har mindst 4.300 mennesker mistet livet. Tabstallet frygtes at stige yderligere. 

Mindst 18 mennesker er meldt omkommet på verdens højeste bjerg, Mount Everest, hvor dele af Base Camp i Nepal er blevet overdækket af sne efter flere laviner.

Jordskælvet er det kraftigste, der er målt i Nepal i 81 år. Ved et skælv målt til 8,3 i 1934 mistede 8.500 mennesker livet.

En række efterskælv prægede landet lørdag.

Tempelområder, der regnes som verdens kulturarv, er ødelagt.

Flere nødhjælpsorganisationer - blandt andre Røde Kors - samler penge ind til ofrene i Nepal. Læs mere om det her.