Udland

Danmark sender eksperter og IT-udstyr til Nepal

Den danske regering sender nu otte eksperter og IT-udstyr fra Beredskabsstyrelsen til jordskælvsramte Nepal.

Det voldsomme jordskælv har kostet mere end 2500 personer livet, og den dårlige infrastruktur og sundhedsvæsen gør det svært at hjælpe de mange kvæstede. De danske eksperter skal nu rejse til landet for at bistå i redningsarbejdet, hvor de skal stå i spidsen for tre FN-kommunikationscentre i de hårdeste ramte områder i Kathmandu-dalen.

Handels – og udviklingsminister Mogens Jensen gav lørdag tilsagn om at frigive 6,25 millioner kroner fra Udenrigsministeriets nødhjælpspuljer. Han vil ikke udelukke, at der bliver brug for mere hjælp til det hårdt ramte land.

- Vi følger situationen meget nøje, og har i dag haft et krisemøde med danske nødhjælpsorganisationer og Beredskabsstyrelsen om behovene her og nu - og i kommende dage. Det kan ikke udelukkes, at der bliver brug for mere dansk hjælp til Nepal, hvor antallet af omkomne og sårede stiger time for time. Vi er løbende i dialog med både FN og EU, siger han.

Rystelserne fra det voldsomme jordskælv kunne også mærkes i Kina og Indien. Udenrigsministeriet har endnu ikke været i kontakt med alle danskere i området - men indtil videre lyder meldingen, at ingen danskere er meldt dræbt eller såret.

Peter Kragh, vagthavende chef ved Beredskabsstyrelsen, siger til TV 2, at der skal etableres et operationscenter.

- FN’s nødhjælpskoordination har bedt om, at vi skal etablere et operationscenter. FN sender eksperter afsted, der skal lede den internationale hjælp, der kommer. Vi skal levere et fuldt færdigt center, de kan bruge og lede indsatsen fra. Det er det hele med indkvartering, mulighed for at lave mad. Faktisk hele pakken.

Efter jordskælvet lørdag er der indtil videre registreret mere end 20 efterskælv. Det kraftigste havde en styrke på 6,7.

Nepal er et af de fattigste lande i verden, og mere end en fjerdel af landets 30 millioner indbyggere lever under fattigdomsgrænsen.