Udland

Ambassade tilbyder at huse danskere i kaotiske Nepal

Den danske ambassade i Nepal åbner nu dørene op for de danskere, der ikke ønsker at sove andre steder i hovedstaden Kathmandu. Det oplyser den danske ambassadør i landet, Kirsten Geelan, til Ritzau.

- Først på dagen søndag forsøgte vi at opfordre folk til at finde et andet sted at overnatte. Så havde vi et jordskælv omkring klokken 13 lokal tid, som var rimelig alvorligt, siger hun.

- Efter det har vi besluttet, at folk, som ikke ønsker at gå andre steder hen, har mulighed for at blive på ambassaden.

Hun fortæller, hvordan den danske ambassades have er fyldt med mellem 50 og 60 danskere, der har søgt tilflugt der.

- Man skal huske at nepalesere i stor stil sover ude. Der er meget få, der går tilbage til deres huse.

I alt har ambassaden været i kontakt med 150 danskere, oplyser ambassadøren. Mange af de danskere har henvendt sig personligt på ambassaden.

- Der er kommet mange danskere, som vi har registreret. Der er både folk, der har opholdt sig i Kathmandu, og folk, der er kommet langvejs fra med bus.

Man har dog intet overblik over, hvor mange danskere, der derudover befinder sig i Nepal. Derudover har man også oplysninger om danskere, der befinder sig i Nepal, men som man ikke kan komme i kontakt med.

- På baggrund af de lister vi har med navne på danskere, som vi ikke umiddelbart kan komme i forbindelse med, vil vi nu med vores kolleger fra Norge og Finland tage ud på hospitaler for at sikre os, at der ikke ligger nordiske statsborgere, siger Kristen Geelan.

Hun understreger dog på det kraftigste, at der endnu ikke er nogle efterretninger, der tyder på, at der skulle være danske ofre blandt de over 2000 døde efter jordskælvet.

Den danske ambassade har også ansvaret for at få fat kontakt med svenske og islandske statsborgere i Nepal.

Derudover har ambassades personale været synlig i det centrale Kathmandu og i byens lufthavn, hvor man har forsøgt at få kontakt med så mange statsborgere fra de tre lande som muligt.

Jordskælv i Nepal

Jordskælvet i Nepal er målt til 7,9 på Richterskalaen og ramte Nepal klokken 11.56 lokal tid - klokken 8.11 dansk tid.

Skælvet havde epicenter 77 kilometer nordvest for Nepals hovedstad, Kathmandu, og rystede både Nepal, dele af Bangladesh og det nordlige Indien. Skælvet udløste laviner på Mount Everest.

Ifølge lokale myndigheder har mindst 4.300 mennesker mistet livet. Tabstallet frygtes at stige yderligere. 

Mindst 18 mennesker er meldt omkommet på verdens højeste bjerg, Mount Everest, hvor dele af Base Camp i Nepal er blevet overdækket af sne efter flere laviner.

Jordskælvet er det kraftigste, der er målt i Nepal i 81 år. Ved et skælv målt til 8,3 i 1934 mistede 8.500 mennesker livet.

En række efterskælv prægede landet lørdag.

Tempelområder, der regnes som verdens kulturarv, er ødelagt.

Flere nødhjælpsorganisationer - blandt andre Røde Kors - samler penge ind til ofrene i Nepal. Læs mere om det her.