Udland

17 lig bjærget på Mount Everest - Google-chef blandt de dræbte

17 lig er bjærget fra en base camp på Mount Everest efter det voldsomme jordskælv, der lørdag rystede Nepal.

Det oplyser en bjergbestigerorganisation, som ifølge Reuters kalder det historiens værste ulykke på bjerget.

Jordskælvet lørdag udløste en lavine, som ud over at koste 17 mennesker livet også har kvæstet 61 mennesker, der var i færd med at nå verdens højeste bjergtinde.

Der er dog usikkerhed om det præcise dødstal på bjerget. Nyhedsbureauet AFP citerer en embedsmand fra Nepals turistmyndighed for, at dødstallet har nået 14.

- 14 dødsfald er blevet bekræftet indtil videre. Vi frygter, at det tal vil stige, siger Gyanendra Kumar Shrestha til AFP.

En base camp, hvor de mange mennesker opholdt sig, blev opslugt af snemasserne, oplyser Ang Tshering Sherpa, der leder Nepals Bjergbestigersammenslutning, til Reuters.

Ifølge New York Times skulle Google-chefen Dan Fredinburg være blandt de dræbte. Han var på bjerget i forbindelse med Googles Street View-program. Dødsfaldet bekræftes på de sociale medier af hans familie.

Ifølge AP blev 22 af de værst tilskadekomne fragtet til det nærmeste hospital i Pheriche, men de dårlige vejrforhold på bjerget gjorde ifølge Ang Tshering redningsarbejdet svært, og adskillige bjergbestigere kan meget vel være afskåret fra deres rute på vej ned ad bjerget.

Overlevende, der oplevede lavinen på Mount Everest, beskriver, hvordan snemasserne pløjede ind i base camp og begravede lejren. 

Én af dem er 27-årige Azim Afif, der ifølge AP fortæller, at han nød et måltid mad sammen med den gruppe af bjergbestigere, som han var leder for, da lavinen pludselig blev udløst.

- Det var en mur af is, der kom imod os, og vi tænkte med det samme, at vi måtte finde et sted og gemme os for at redde livet, forklarer han.

Bjergbestignings- og vandreturismen i Nepal led et alvorligt knæk for ret præcist et år siden, da en islavine i april dræbte 16 guider på Mount Everest. Katastrofen var den hidtil værste ulykke i bjergets historie.

Dødstallet efter lørdagens jordskælv i Nepal har passeret 1800, oplyste en talsmand fra landets indenrigsministerium til Reuters tidligere.

Derudover er over 4700 personer meldt kvæstet. Det er frygten, at dødstallet vil stige yderligere.

Tidligere har Nepals informationsminister, Minendra Rijal, ifølge nyhedsbureauet dpa sagt, at antallet af døde efter skælvet kan nå op på 4500.

Foruden de menneskelige omkostninger er også historiske nepalesiske bygninger blevet pulveriseret i rystelserne.

Det voldsomme jordskælv er det værste i landet i mere end 80 år. Det blev målt til styrke 7,8 ifølge USA's Geologiske Overvågning. Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

Borgerservice hos Udenrigsministeriet i Danmark havde tidligere på natten fortsat ikke kendskab til, at danskere skulle være blandt de dræbte i katastrofen.

Der er heller ikke oplysninger om, hvor mange danskere der er savnet.