Livstegn fra dansker på Mount Everest: Isen bevægede sig under mig

Mens antallet af dræbte efter lørdagens voldsomme jordskælv i Nepal stiger støt og nærmer sig 1.000, har en dansk bjergbestiger, der var savnet efter flere laviner på Mount Everest, nu givet livstegn.

- En forskrækkelse fik jeg i dag, da isen begyndte at bevæge sig under mig, skriver han på bloggen 'Opdag Verden', hvor han vurderer, at forholdene på bjerget var dødsensfarlige.

- Jordskælv kraftigt nok til at udløse både stenskred og laviner. Der var folk på vej mod north col, et rent held, at ingen blev ramt af de tre separate laviner, der gik der, skriver den danske bjergbestiger og foredragsholder Bo Belvedere Christensen på bloggen via en sms.

Væk fra de værste laviner

Ifølge oplysninger på bloggen befandt Bo Belvedere Christensen sig i mindst 6.400 meters højde - og dermed har han formentlig befundet sig væk fra de områder, der ifølge beretninger på sociale medier skal være ramt hårdest af laviner.

TV 2 har været i kontakt med Bo Belvedere Christensen danske hustru Helle Wulff, der i første omgang ikke kunne komme i kontakt med sin mand - men nu er klar over, at han har sendt en opdatering til sin blog.

 - Han har givet livstegn, siger Helle Wulff til TV 2.

Rystelserne efter jordskælvet kunne mærkes mange hundrede kilometer fra epicenteret - blandt andet i Indiens hovedstad New Delhi - ligesom rystelserne tilsyneladende også har udløst lavinerne på verdens højeste bjerg.

Kender nok ikke omfang

Det er dog uvist, om Bo Belvedere Christensen er klar over omfanget af katastrofen - mens Carsten Lillelund Pedersen, der befandt sig i den såkaldte base camp på Mount Everest, har skrevet på sin Facebook-side, at folk flygter fra lejren for at finde mere sikre steder.

- Det er svært at se de efterfølgende laviner, og der er så mange - måske en hver femte minut - jeg er stoppet med at tælle. Det gør det svært at lede efter folk, men vi håber stadig på godt nyt, skriver Carsten Lillelund Pedersen på sin facebook-side.

Ifølge Nepals turistministerium er otte foreløbig meldt dræbt på Mount Everest, skriver Reuters. BBC erfarer, at det samlede antal af dræbte efter jordskælvet er 876.

Der er mere end én basecamp på Mount Everest, og det er på Nepal-siden, de otte er meldt dræbt. Bo Belvedere Christensen befinder sig ifølge sin hustru på den anden side - på Tibet-siden.

Jordskælv i Nepal

Jordskælvet i Nepal er målt til 7,9 på Richterskalaen og ramte Nepal klokken 11.56 lokal tid - klokken 8.11 dansk tid.

Skælvet havde epicenter 77 kilometer nordvest for Nepals hovedstad, Kathmandu, og rystede både Nepal, dele af Bangladesh og det nordlige Indien. Skælvet udløste laviner på Mount Everest.

Ifølge lokale myndigheder har mindst 4.300 mennesker mistet livet. Tabstallet frygtes at stige yderligere. 

Mindst 18 mennesker er meldt omkommet på verdens højeste bjerg, Mount Everest, hvor dele af Base Camp i Nepal er blevet overdækket af sne efter flere laviner.

Jordskælvet er det kraftigste, der er målt i Nepal i 81 år. Ved et skælv målt til 8,3 i 1934 mistede 8.500 mennesker livet.

En række efterskælv prægede landet lørdag.

Tempelområder, der regnes som verdens kulturarv, er ødelagt.

Flere nødhjælpsorganisationer - blandt andre Røde Kors - samler penge ind til ofrene i Nepal. Læs mere om det her.