Google og Facebook vil finde forsvundne ofre i Nepal

Google og Facebook har begge åbnet for services, der skal hjælpe pårørende til ofre for jordskælvet i Nepal, med at få ro i sjælen.

I ekstraordinære situationer, som katastrofer eller terrorangreb har både Google og Facebook muligheden for at åbne deres ”Person Finder” eller ”Facebook Safety Check”.

Disse services er et værktøj som hjælper mennesker i hele verden med at finde ud af, om deres venner er involveret i en katastrofe. Begge værktøjer er nu blevet sat i gang i forbindelse med jordskælvet i Nepal, som indtil videre har kostet over 1300 menneske livet.

Værktøjerne giver mulighed for at anmelde, at man er i god behold eller leder efter en involveret i en katastrofe. På denne måde er det muligt, at få afklaret, hvorvidt ens nærmeste er i god behold.

Google byggede oprindeligt deres ”Person Finder”-værktøj i januar 2010 for at hjælpe ofrene for jordskælvet i Haiti og deres pårørende, og det er siden blevet brugt flere gange.

Facebooks "Safety Check" er noget nyere og blev introduceret i oktober 2014.

Mark Zuckerberg har selv skrevet en Facebook initiativ på Facebook:

Jordskælv i Nepal

Jordskælvet i Nepal er målt til 7,9 på Richterskalaen og ramte Nepal klokken 11.56 lokal tid - klokken 8.11 dansk tid.

Skælvet havde epicenter 77 kilometer nordvest for Nepals hovedstad, Kathmandu, og rystede både Nepal, dele af Bangladesh og det nordlige Indien. Skælvet udløste laviner på Mount Everest.

Ifølge lokale myndigheder har mindst 4.300 mennesker mistet livet. Tabstallet frygtes at stige yderligere. 

Mindst 18 mennesker er meldt omkommet på verdens højeste bjerg, Mount Everest, hvor dele af Base Camp i Nepal er blevet overdækket af sne efter flere laviner.

Jordskælvet er det kraftigste, der er målt i Nepal i 81 år. Ved et skælv målt til 8,3 i 1934 mistede 8.500 mennesker livet.

En række efterskælv prægede landet lørdag.

Tempelområder, der regnes som verdens kulturarv, er ødelagt.

Flere nødhjælpsorganisationer - blandt andre Røde Kors - samler penge ind til ofrene i Nepal. Læs mere om det her.