Udland

Fortsatte efterskælv kan give flere ødelæggelser i Nepal

Laviner med sne og klippeblokke kan rasere bjergsider og landsbyer på grund af flere efterskælv.

Indbyggerne i Nepal må ruste sig til flere voldsomme naturkræfter, der kan sende dødstallet i vejret.

Det kraftige jordskælv i Nepal forventes nemlig at give flere efterskælv, der kan sætte laviner med sne og klippeblokke i gang.

- Hvis der er materiale på stejle skråninger, hvad end det er sne eller sten, der er blevet gjort løs ved jordskælvet, så skal der ikke så meget til, før det skrider ved et efterskælv, siger Tine B. Larsen, seniorforsker i jordskælv på GEUS, til Ritzau.

Ifølge Tine B. Larsen må man forvente efterskælv i den høje ende af skalaen, og det vil ikke kun kunne mærkes på bjergsiderne. I byerne kan det være de afgørende rystelser, der sender flere huse i grus.

- Det, der er rigtig farligt, er, hvis husene er beskadigede. For så skal der ikke så meget til, før de for alvor vælter, siger Tine B. Larsen.

Jordskælvet ramte Nepal lørdag morgen og måler 7,9, hvilket Tine B. Larsen betegner som "meget kraftigt".

Området oplever ofte kraftige jordskælv, fordi det ligger, hvor to kontinentalplader mødes. Det er sammenstødet mellem de to plader, der giver jordskælv, og som er med til at skabe den berømte Himalaya-bjergkæde.

En af de væsentligste årsager til de mange ødelæggelser i Nepal er jordskælvets meget overfladiske dybde, der betyder, at rystelserne kan mærkes meget mere, end hvis epicentret lå dybere nede i jorden.

- I det her tilfælde der vil rystelserne kunne mærkes meget kraftigt også formentligt adskillige hundrede kilometer væk fra epicentret, siger Tine B. Larsen.

Et lignende voldsomt skælv ramte regionen i 2005 i Kashmir i Pakistan, hvor dødstallet officielt nåede op på 87.000 mennesker. Et af de væsentligste problemer dengang var netop mange laviner og stenskred.