Udland

Storstilet aktion mod 'militærbande': Røver luksusbutikker i hele Europa

26 medlemmer af en gruppe, der kalder sig for ’Det rumænske kriminalitet-akademi’, blev torsdag anholdt efter en storstilet aktion udført af rumænske efterforskere. Den kriminelle bande har specialiseret sig i at røve dyre ure og smykker rundt om i Europa, og inden for de seneste to år er det blandt andet gået ud over luksusbutikker i London, Paris og Milano.

’Akademiet’ tæller omkring 100 personer, der alle stammer fra det samme område i den nordøstlige del af Rumænien, og den kriminelle gruppe er opbygget meget lig en militær organisation, oplyser det rumænske medie TVR.

Overvågningsbilleder af bandens røverier viser, hvordan den effektivt og på kun cirka ét minut røver de værdifulde genstande fra butikkerne – se optagelserne i videoen øverst i artiklen.

Først går et par elegant klædte mænd ind og retter deres pistoler mod de ansatte, hvorefter flere tyve kommer og smadrer glasboksene med køller. Endelig kommer den tredje bølge og får hurtigt pakket de værdifulde genstande ned i rygsække, inden de alle forlader butikkerne.

Ifølge lokale rumænske medier vurderes det, at banden samlet har stjålet for mere end 80 millioner kroner.

Regler samlet i kriminel guidebog

’Det rumænske kriminalitet-akademi’ styres på militær vis, og ikke alle kan blive en del af den kriminelle gruppe, skriver TVR og tilføjer, at medlemmer har gennemgået et tre måneders træningsforløb, som er beskrevet i en form for guidebog.

- Gruppens regler er samlet i en bog kaldet ’Det rumænske kriminalitet-akademis guidebog’.

- Dette er en lovbog med særlige kapitler vedrørende fysisk, mental, teoretisk og praktisk træning af medlemmerne, fortæller Georgiana Hosu, talsmand for DIICOT (rumænsk afdeling for organiseret kriminalitets- og terrorismeefterforskning), til TVR.

Ifølge DIICOT har efterforskningen af den kriminelle bande kostet mere end to millioner kroner, og 200 politifolk og -agenter har været involveret i processen.

Købte jord og huse – og en lyserød Rolls Royce

De mange penge, som banden har tjent på at videresælge luksusvarerne, er blandt andet brugt på at købe jord, huse og dyre biler. Heriblandt en opsigtsvækkende lyserød Rolls Royce.

Lederen af det kriminelle foretagende, Adrian Botez, har imidlertid ikke kunnet nyde godt af goderne, da han afsoner ti års fængselsstraf for et mordforsøg.

På trods af sit ophold i fængslet har Botez, der går under titlen kommandør i banden, dog ikke haft nogen problemer med at styre sine undersåtter, skriver TVR.