Udland

Kommissær efter kæntring: Europa må ændre politik nu

Alene den seneste uge er der sket to store kæntringsulykker på Middelhavet, og flere end 1000 mennesker frygtes omkommet i bølgerne.

Søndag forliste et skib med anslået 600-700 mennesker om bord, og en talskvinde for FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, bekræfter søndag formiddag, at kun 28 personer er reddet.

De øvrige frygtes druknet.

Det får Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Nils Muiznieks, til at kræve en bedre indsats, så man kan redde de bådflygtninge, som hvert år i titusindtal forsøger at krydse havet fra Afrika til Europa.

- Dybt bedrøvet over ny migrant-tragedie på Middelhavet. Europa må snarest ændre politik omkring migranter og asyl og leve op til forpligtelser om at redde liv, skriver Muiznieks på Twitter.

Det er ikke kun Europarådet, som kritiserer indsatsen på Middelhavet. Flere internationale organisationer har kritiseret EU for at have lukket programmet Mare Nostrum.

Mare Nostrum blev etableret, efter at flere end 360 emigranter druknede, da deres båd kæntrede tæt på den italienske kyst i oktober 2013.

Programmet er blevet erstattet af EU's grænsekontrol Triton, som ikke har noget specifikt eftersøgnings- og redningsmandat, og som har færre skibe og et mindre område at operere på.

Fakta: Her ender Middelhavets flygtninge

700 migranter frygtes omkommet efter en kæntringsulykke nær den italienske ø Lampedusa

Tusindvis af mennesker fra Nordafrika er flygtet til Lampedusa siden januar - blandt andet på grund af uroen i Libyen. Alene den sidste uges menes op mod 11.000 at have taget turen. Her følger fakta om den lille ø i Middelhavet.

* Ligger 205 km syd for Sicilien og 113 km fra Tunis.

* Er cirka 20,2 kvadratkilometer stor. Øen er omkring 10 kilometer lang og to kilometer bred.

* Har cirka 5500 indbyggere.

* Er Italiens sydligste punkt. Øens højeste punkt er Monte Albero Sole, som ligger 133 meter over havets overflade.

* Har færgeforbindelse til Sicilien og til naboøen Linosa. Der er desuden en lille lufthavn med forbindelse til blandt andet Palermo.

* Vigtigste næringsveje er fiskeri og turisme. Øen er stort set uopdyrket, og der er en meget sparsom plantevækst.