Udland

Svensk politi skal afhøre Julian Assange i London

Stifteren af WikiLeaks, australske Julian Assange, har formelt sagt ja til at lade sig afhøre af efterforskere fra svensk politi på Ecuadors ambassade i London. Scanpix

Wikileaks-stifteren har i årevis nægtet at rejse til Stockholm for at give sin version af en voldtægtssag.

Stifteren af WikiLeaks, australske Julian Assange, har formelt sagt ja til at lade sig afhøre af efterforskere fra svensk politi på Ecuadors ambassade i London.

Den svenske anklagemyndighed, der ønsker Assanges version af en påstået voldtægt, har hidtil nægtet at afhøre den australske whisteblower-aktivist uden for Sveriges grænser.

Men for en måned siden skiftede den dog holdning og oplyste, at den ville forsøge at gennemføre afhøringen i London.

Ifølge Julian Assanges advokat er han meget tilfreds med det svenske politis kovending, og torsdag aften blev det bekræftet, at Assange har sagt ja til tilbuddet.

Over for det svenske nyhedsbureau TT siger statsadvokat Marianne Ny, at hun vil udtale sig i sagen i løbet af fredagen.

Julian Assange er tiltalt i Sverige for at have forbrudt sig seksuelt mod to svenske kvinder. Han nægter sig skyldig. Australieren tabte i 2012 en retssag i London om udlevering til Sverige.

Herefter flygtede han til Ecuadors ambassade i London, fordi han frygtede at blive udleveret til Sverige og herfra videretransporteret til et fængsel i USA anklaget for at have offentliggjort militære dokumenter på WikiLeaks.

Julian Assange står bag læk af bunkevis af hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan.

/ritzau/TT