Udland

Mærsk redder 750 bådflygtninge: - Situationen i Middelhavet er eskaleret

Forårets komme og det rolige vand på Middelhavet har betydet, at langt flere flygtninge de seneste par uger har taget chancen og kastet sig ud i kampen mod bølgerne for at komme til Europa.

Det oplever man ikke mindst hos Mærsk Line, der siden sidste uge har deltaget i tre operationer. Siden midten af marts har rederiet alene stået for at redde omkring 750 bådflygtningene sikkert i land. 

- Situationen i Middelhavet er eskaleret den seneste uges tid. Vi deltog i den første aktion i midten af marts, men vi ser lige nu, at langt flere flygtninge kaster sig ud på vandet, og det har betydet, at vi har været med i flere operationer, forklarer Steffen Konradsen, der er chef for Mærsk Lines kriseberedskab.

Alene inden for den seneste uge har danske handelsskibe været med til at redde godt 1.000 bådflygtninge til Italien, og  i skrivende stund er et af Mærsk Tankers skibe på vej mod Italien med knap 200 bådflygtninge. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra virksomhedens tankskibsafdeling.

Mærsk Line har alene i løbet af den seneste uge deltaget i tre operationer, der har betydet, at omkring 600 bådflygtninge er kommet sikkert i land i Italien. Og arbejdet sker i tæt samarbejde med de italienske myndigheder.

- Der er en del operationer i øjeblikket, og vi koordinerer med kystvagten, der er også er godt repræsenteret derude, forklarer Steffen Konradsen og giver selv sit bud på, hvorfor situationen i Middelhavet har udviklet sig.

- Vi oplever, at der er rigtig mange på vandet i øjeblikket, og jeg tror, der er rigtig mange, der har ventet længe på, at vejret skulle blive godt. Det ansporer flere til at tage chancen.

Mærsk Lines containerskib Regensburg assisterede natten mellem fredag og lørdag 429 flygtninge til den italienske havneby Empedolce, og mandag deltog et andet af Mærsk-flådens skibe i to operationer på samme dag, hvor yderligere 170 flygtninge blev reddet i land.

Rent praktisk sørger Mærsk Line for, at ingen lider overlast på den resterende del af turen til Italien.

- Hvis vi ser en båd på vandet, så sørger vi for at få dem om bord. Vi sørger så for, at de ikke har noget med sig, der kan være farligt for besætningen, og fordeler dem rundt omkring på skibet, hvor de kan få læ. Vi sørger for, at kvinder og børn bliver placeret sammen, og at de i øvrigt får lægelig assistance, hvis de har behov for det, forklarer Steffen Konradsen.

Herefter handler det om at få de hårdt prøvede flygtninge i land så hurtigt som muligt.

- Det er kun af hensyn til flygtningene, men også for besætningerne om bord, der oplever det som et stort pres, og vi har heller ikke proviant på skibene til flere hundrede sultne flygtninge, forklarer Steffen Konradsen.