Udland

Danske skibe redder 1000 bådflygtninge på en uge

I den seneste uge har danske skibe reddet flere end 1000 bådflygtninge, der har forsøgt at krydse Middelhavet fra Afrika til Europa.

Det oplyser Danmarks Rederiforening i en pressemeddelelse.

De mange flygtninge sejler primært ud fra uroplagede Libyen ved Nordafrikas kyst og har blandt andet retning mod den italienske kyst.

De danske rederier har i seks tilfælde reddet bådflygtninge i 2015. Fem af tilfældene er fra den seneste uge, hvor 1026 er blevet reddet. Det samlede antal reddede er 1124.

De mange flygtninge skaber bekymring hos Danmarks Rederiforening. Det siger Anne H. Steffensen, der er administrerende direktør i foreningen.

- De danske skibe i Middelhavet træder naturligvis til hver eneste gang, de opdager bådflygtninge i nød eller bliver tilkaldt af kystvagten, siger hun.

- Men hverken skibe eller besætninger er gearet til at håndtere hundredvis af sultne, tørstige og traumatiserede flygtninge.

De mange bådflygtninge et resultat af kaotiske tilstande i især Libyen. Tallet er også steget på det seneste som følge af bedre vejr i Middelhavet.

Anne H. Steffensen appellerer til det internationale samfund om at tage hånd om problemet.

- Det er afgørende med tilstrækkelig patruljering og med assistance til rederierne i redningssituationerne. Men det er kun symptombehandling, siger hun.

- Vi er også som verdenssamfund nødt til at investere de kræfter, der skal til for at stoppe de forhold, der får mennesker til at sætte livet på spil for at flygte til Europa. Det kræver en massiv, differentieret og langsigtet indsats.

Tirsdag fortalte Red Barnet, at organisationen frygtede, at op mod 400 flygtninge var druknet i et forsøg på at sejle fra Libyen til Italien. Blandt ofrene var mange unge mænd, formentlig mindreårige.