Udland

150 år siden: Attentatet der dræbte et amerikansk ikon

Amerikanerne er gået gang med at mindes og hylde en af de vigtigste personer i deres historie, nemlig Abraham Lincoln.

 Præsidenten fra borgerkrigen, som huskes af de fleste amerikanere som en mand, der var gjort af det rigtige stof.

 - Han var en af de store. Sammen med George Washington og Thomas Jefferson, siger USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford.

 Tirsdag er det 150 år siden, at Lincoln blev skudt i Ford Teatret i Washington, og den amerikanske hovedstad er i den forbindelse ramme om en lang række arrangementer og udstillinger, der fortæller om Lincoln, som blev skudt af skuespilleren John Wilkes Booth.

 Siden drabet har generationer af amerikanere lært om Abraham Lincoln. Hans taler, hans politik, hans virke.

 Lincoln var den første præsident, der kom fra det dengang nyetablerede Republikanske Parti.

 Skolebørn læser hans historiske 272 ord i talen efter det blodige slag i Gettysburg i 1863. Et slag, der blev et vendepunkt i borgerkrigen.

 I dag fremstår Lincoln som en stor personlighed og leder, der havde fat i den rigtige politik om at afslutte det brutale slaveri i sydstaterne.

 Han var på den rigtige side af historien.

 Borgerkrigen sluttede i 1865. Slaveriet blev afskaffet, men Lincoln blev myrdet af Booth, der støttede sydstaterne.

 - Nu ser amerikanerne Lincoln som et ikon. Han er hævet over partipolitik, siger ambassadør Gifford.

 - Han var en fremragende leder, han var en tænker, men det var også en anden tid, siger han og tilføjer, at nu om dage er der mere kynisme i politik.

 Lincoln, siger Gifford, havde ikke det problem, at han hver morgen skulle vinde en nyhedsdagsorden. At han skulle udtale sig konstant og være på tv og i sociale medier.

 Hvordan det ville være gået, hvis han skulle klare sig som politiker i 2015, er selvsagt ikke til at vide.

 Ifølge den anmelderroste portrætbog "Team of Rivals", skrevet af Doris Kearns Goodwin, var Lincoln ikke særlig køn. Han så trist og melankolsk ud.

 Men når den høje mand talte, blomstrede ansigtet op. Folk tav og lyttede.

 For Abraham Lincoln kunne noget med ord.

 Mange af dem lever endnu 150 år efter hans død.

Fakta: Tre attentater blev til et

 Drabet på præsident Abraham Lincoln var et led i en plan, der omfattede tre attentater.  Det var planen, at tre af USA's ledere skulle være dræbt samtidig. Men "kun" Abraham Lincoln blev myrdet.

Præsident Abraham Lincoln blev udsat for et dødeligt attentat den 14. april 1865 i Ford Teatret i Washington DC, USA's hovedstad. På scenen blev skuespillet Our American Cousin opført.

Den 9. april havde sydstaternes store general Robert E. Lee overgivet sig. Borgerkrigen blev i praksis regnet for slut trods spredte kampe rundt om i konfliktområdet. Skuespilleren John Wilkes Booth skød Lincoln i præsidentlogen. Lincoln blev erklæret død næste morgen den 15. april klokken 07.22. Han blev 56 år.

Booth var en kendt tilhænger af konføderationen, altså sydstaterne, der kæmpede for at rive sig fri af unionen og bevare slaveriet. Lincoln-attentatet var et drab i en større plan om tre samtidige attentater. Vicepræsident Andrew Johnson skulle myrdes af en anden, og udenrigsminister William H. Seward af en tredje.

Seward var syg og sengeliggende. Han blev forsøgt myrdet med knivstik. Seward blev hårdt såret, men overlevede. Manden, der skulle angribe vicepræsidenten, gennemførte aldrig sin plan.

Booth flygtede efter Lincoln-attentatet på hest. 12 dage senere blev han indhentet på en gård i Virginia, hvor han blev skudt. Lewis Powell blev hængt den 7. juli 1865 for attentatet på udenrigsminister Seward. George Atzerodt, der ikke gennemførte attentatet på vicepræsidenten, samt to andre medsammensvorne blev ligeledes hængt. /ritzau/

Sådan markeres 150-års dagen

 150-års-dagen for attentatet på Abraham Lincoln markeres flere steder i USA.  Her er nogle af begivenhederne i Washington:  Kirkeklokkerne ringer onsdag 15. april klokken 08:00

Frem til 25. maj er der udstilling på Fords Teater, hvor attentatet fandt sted. Museet Smithsonians udstiller kareten, der bragte Lincoln og hans kone til teatret.

Museet Newseum har en særudstilling med aviser, der blev udgivet, da Lincoln døde.

Arrangementer andre steder i USA:  I Lincolns hjemby, Springfield i Illinois, er der en række foredrag og udstillinger. Her ligger også Abraham Lincolns præsidentmuseum.

I New York udstiller Morgan Library frem til 7. juni en række af Lincolns håndskrevne taler, breve og militære kommunikeer.

På Henry Ford-museet i Dearborn i Michigan udstilles den stol, som Lincoln sad i, da han blev skudt. Den 15. april tages stolen ud af sin glasmontre, og der er gratis entre. /ritzau/

Det sagde Lincoln

  Lincoln tilskrives masser af citater og kloge ord. Herunder en håndfuld af dem:  Ingen mand har tilstrækkeligt med hukommelse til at være en god løgner.  Næsten alle mænd kan tåle modgang, men skal man virkelig teste en mands karakter, så skal man give ham magt.  Det er bedre at tie stille og blive regnet for et fjols end at åbne munden og fjerne al tvivl.  Når jeg hører én argumentere for slaveri, får jeg en stærk tilskyndelse til at se det afprøvet på ham personligt.  Hvor mange ben har en hund, hvis man kalder halen for et ben? Fire. At kalde halen for et ben gør den ikke til et ben.  Kilder: brainyquote.com  /ritzau/