Udland

Selvmord, slettede mails og snigskytter: Ni sager der kan hjemsøge Hillary

Hillary Clinton har meldt sig som kandidat til posten som USAs præsident ved valget i 2016. Hun fører stort i kampen om at blive præsidentkandidat for det demokratiske parti - de seneste målinger giver hende fem gange så mange stemmer som den nærmeste konkurrent, vicepræsident Joe Biden.

Men trods sin popularitet er der en række sager som Hillary Clintons modstandere kan drille hende med - eller som måske endda er så belastende, at de kan ødelægge hendes præsidentdrømme.

I kølvandet på Clinton-familiens vej mod magten er flere sager, som kan dukke frem fra gemmerne - lige fra et selvmord hos en nær medarbejder til dårlig hukommelse og følelsesmæssige udbrud på strategiske tidspunkter.

Vi har samlet ni ting, som Hillary Clintons modstandere kan bruge mod hende i valgkampen. 

1. Attentatet i Benghazi

Den 11. september 2012 blev USAs ambassadør i den libyske by Benghazi og tre andre amerikanere dræbt af militante islamister. Ambassadøren, J. Christopher Stevens er den første amerikanske ambassadør der er blevet dræbt i tjenesten siden 1979 - og overfaldet skete mens Hillary Clinton var udenrigsminister.

Sikkerheden omkring den amerikanske ambassadør var mangelfuld, og embedsmænd fra udenrigsministeriet havde afvist forespørgsler om ekstra sikkerhed omkring konsulatet i Benghazi inden angrebet.

Hillary Clinton tog efterfølgende ansvaret for manglen på sikkerhed - og hun har selv kaldt sagen 'den hun fortryder mest i sin tid som udenrigsminister'.

Hillary Clinton blev afhørt om sagen i USAs senat i januar 2013 - her mistede hun besindelsen et kort øjeblik, da hun blev beskyldt for, at hendes ministerium havde tilbageholdt oplysninger. Du kan se øjeblikket i videoen herover - Hillary Clintons gestus mens hun siger "What difference does it make?" - bliver flittigt brugt til at gøre grin med hende på nettet.

Selv om Hillary Clinton har taget ansvaret for den manglende sikkerhed i Benghazi, er der blevet nedsat et udvalg i Repræsentanternes Hus som fortsat undersøger detaljerne omkring angrebet.

Udvalget ledes af den republikanske politiker Trey Gowdy, der er går omhyggeligt til værks - han afviser selv over for Fox News, at han har ønsker om at bruge undersøgelsen til at spænde ben for Hillary Clintons kampagne. 

Trey Gowdys kommitte har imidlertid allerede gravet en ny sag frem, som kan belaste Hillary - mere om den sag i punkt to. 

2. De private emails

Sagen om attentatet i Benghazi medførte en længere mailkorrespondance mellem Hillary Clinton og en lang række embedsmænd og rådgivere.

Hillary Clinton brugte en privat emailadresse til en stor del af kommunikationen. Hun har forklaret, at det var nemmest for hende at arbejde på den måde i sin tid som udenrigsminister, fordi hun ellers skulle have haft to telefoner (én til arbejde og én til private emails). Brugen af den private adresse var formelt godkendt - men sagen er alligevel blevet ubehagelig for Hillary Clinton.

I forbindelse med den efterfølgende undersøgelse af attentatet i Benghazi bliver Hillary Clinton nemlig beskyldt for at tilbageholde informationer.

I sin tid i udenrigsministeriet sendte Hillary Clinton i alt 62.320 emails - hun har udleveret 30.490 til myndighederne, men 31.830 emails valgte Hillary Clinton at slette - angiveligt fordi indholdet var privat.

Den undersøgelseskommité der ser på attentatet i Benghazi har krævet alle emails udleveret, men indholdet på familien Clintons private emailserver er blevet slettet - og computeren er blevet renset.

Den republikanske politiker Trey Gowdy, der står i spidsen for Benghazi-undersøgelsen kalder Hillary Clintons praksis med at behandle embedsemails på en privat adresse "højst usædvanlig - hvis ikke helt uden fortilfælde". 

Og sagen er blevet endnu mere belastende for Hillary Clinton, fordi det er kommet frem, at hun besvarede flere af sine emails via en iPad - der jo kan have flere emailkonti tilknyttet og det undergraver ifølge hendes modstandere argumentet om, at hun ikke ville have to telefoner til emails.

3. Den russiske genstarts-knap

Mens forholdet til Rusland nu er det dårligste siden Den Kolde Krig, var tingene ganske anderledes, da Hillary Clinton var udenrigsminister. Den 6. marts 2009 mødtes Hillary Clinton med sin russiske kollega Sergej Lavrov i Geneve. 

Som en lille gave havde den amerikanske udenrigsminister medbragt en rød knap - en såkaldt "reset button" - der skulle symbolisere en 'genstart' af forholdet mellem Rusland og USA. 

Knappen var påtrykt den russiske tekst "Peregruzka" - amerikanerne troede at ordet betød "Genstart" - men oversættelsen var forkert. I virkeligheden betyder det noget i retning af "overlæs" - eller "overlæsning" på russisk.

Set i lyset af det nuværende politiske klima kan overlæs-knappen bruges til at drille Hillary Clinton med - da en af de største udenrigspolitiske opgaver for USAs næste præsident bliver forholdet til Rusland..

4. Krokodilletårerne 

Under valgkampen mod Barack Obama i 2008 kæmpede Hillary Clinton mod et image som mere følelseskold og mindre folkelig end Obama.

I januar måned fik amerikanerne imidlertid en dosis Hillary-følelser, da hun talte om fædrelandskærlighed ved et arrangement for husmødre i New Hampshire.

Præsidentkandidaten fældede en tåre - som kunne aflæses i meningsmålingerne - og efterfølgende blev Hillarys tårer genstand for politiske analyser. For var hun i virkeligheden så kold og kalkuleret, at hun fældede en tåre foran kameraet blot for at tækkes sine vælgere?

Her i 2016-valgkampens spæde begyndelse har Hillarys grådlabilitet og følelsesliv ikke været bragt i spil, men klippet ligger klar til brug for hendes politiske modstandere. 

5. Whitewatersagen

Denne gamle sag trak skygger over Hillary Clintons mand Bill Clinton, da han var præsident i 90'erne. Sagen begyndte i 1978 da familien Clinton sammen med parret James og Susan McDougal købte noget jord i Arkansas som skulle anvendes til ferieboliger. Købet skete gennem selskabet Whitewater Corporation som sagen har fået navn efter.

Kort fortalt går sagen ud på, at en lokal forretningsmand i Arkansas, David Hale, beskylder Bill Clinton for at have presset ham til at låne 300.000 dollar til Clinton-familiens partner Susan McDougal.  

Sagen blev i 1990'erne genstand for en større undersøgelse med undersøgelsesdommer Kenneth Starr i spidsen. Undersøgelsen ledte blandt andet til Monica Lewinsky sagen, hvor Bill Clintons affære med praktikanten Monica Lewinsky kom til at tage næsten al fokus. 

Under Whitewatersagen måtte Hillary Clinton som den første førstedame nogensinde vidne foran en storjury. Både Bill og Hillary Clinton slap ud af Whitewatersagen uden at blive kendt skyldige i noget - men hvis der kommer nye oplysninger frem i sagen, kan den blusse op og skade Hillary Clintons kampagne.

6. Selvmordet

En juliaften i 1993 blev den 48-årige advokat Vince Foster fundet død i en park nær Washington DC. Han var død af et skud i munden og havde sin fars Colt-revolver fra 1913 ved sin side. Vince Foster arbejdede i Det Hvide Hus som rådgiver, og var tæt på Hillary Clinton.

Sagen er officielt lukket som et selvmord - men den er genstand for flere konspirationsteorier i USA. Ifølge bogen "Bill and Hillary - The Marriage" havde Vince Foster haft en affære med Hillary Clinton. 

Årsagen til selvmordet menes at have været en depression - Vince Foster havde været i mediernes søgelys på grund af beskyldninger mod Clinton-parret for nepotisme. En uge før selvmordet havde Vince Foster angiveligt fået en skideballe af Hillary Clinton - og konspirationsteoretikerne spekulerer i, om han enten blev myrdet eller drevet til selvmord af Clinton-familien, fordi han vidste for meget.

7. Snigskytterne i Bosnien

I sin tid som førstedame i USA besøgte Hillary Clinton det borgerkrigshærgede Bosnien i 1996. Da hun senere fortalte om besøget, beskrev hun det som om, at hun havde landet i en helikopter under beskydning af snigskytter.

Men tv-billeder fra landingen gav et helt andet billede end hendes beskrivelse: Hun blev i virkeligheden modtaget af dusinvis af mennesker - inklusiv en otteårig pige der oplæste et digt og takkede hende for præsident Bill Clintons beslutning om at indsætte fredsbevarende styrker i området.

Hillary Clinton har senere forklaret affæren med, at hun var overtræt og kom til at lave en fortalelse omkring sin oplevelse.

8. Hvor kommer Clinton-fondens penge fra?

Clinton-fonden blev grundlagt af Bill Clinton da hans præsidentperiode udløb i januar 2001 og er blevet et millionforetagende der organiserer foredrag, taler, partnerskaber og events. En del af fondens penge kommer fra fremmede lande - der i nogle tilfælde har haft kontroverser med USA. 

For eksempel modtog fonden penge fra et selskab der er ejet af Marokkos regering, selv om Hillary Clinton kritiserede Marokkos regering i sin tid som udenrigsminister i 2011. 

Finansieringen af Clinton-fonden er allerede inddraget i valgkampen af den republikanske senator Rand Paul - der selv vil være USAs præsident i 2016.

9. Boko Haram

Hillary Clinton beskyldes af sine politiske modstandere for at have ignoreret truslen fra den nigerianske terrororganisation Boko Haram.

Mens Hillary Clinton var udenrigsminister udførte Boko Haram et terrorangreb mod FNs hovedkvarter i den nigerianske by Abuja - og selv om såvel USAs justitsministerium, FBI og CIA opfordrede udenrigsministeriet til at sætte Boko Haram på USAs terrorliste, skete det ikke.

Hillary Clinton har ikke forklaret hvorfor Boko Haram ikke kom på listen - men gruppen kom først for alvor på verdenskortet, da den bortførte 276 nigerianske skolepiger den 24. juni 2014.

Organisationen kom først på USAs terrorliste i november 2013 da John Kerry havde afløst Hillary Clinton som USAs udenrigsminister.