Udland

800.000 børn er på flugt fra Boko Haram

Tirsdag er det et år siden, at den islamistiske gruppe Boko Haram kidnappede mere end 200 skolepiger.

Mere end 800.000 nigerianske børn er ifølge en ny rapport fra Unicef fordrevet fra deres hjem af den islamistiske gruppe Boko Haram.

Antallet af børn på flugt er fordoblet i det forgangne år, og de udgør nu halvdelen af de 1,5 millioner hjemløse i Nigeria.

- Børn er blevet bevidste mål og udsættes for ekstrem vold - fra seksuel udnyttelse, tvungen ægteskab til bortførelse og brutalt mord, skriver Unicef i rapporten.

Rapporten kommer i forbindelse med etårsdagen for 276 pigers bortførelse af Boko Haram. 201 af pigerne er stadig savnede.

Boko Haram har angrebet mere end 300 skoler er ødelagt eller svært beskadiget, og 314 elever og 196 lærer er dræbt.

Otte millioner børn gik ikke i skole i 2007, det tal er steget til 10,5 millioner, det højeste tal i verden skriver Unicef.

Gruppen har svoret loyalitet til Islamisk Stat.

Siden bortførelsen i april er Boko Harams brutalitet eskaleret, blandt andet fordi gruppen vil vise sig og fortælle, at de er seriøse i deres kamp om et islamisk kalifat, mener Afrika-kender og professor emeritus ved Københavns Universitet Holger Bernt Hansen.

- De er blevet langt mere voldelige og brutale. De plejede at gå efter kristne og officielle personer fra regeringen. Nu går de efter næsten hele befolkningen. Landsbyer bliver plyndret, ligene brændes bagefter og efterlades til offentligt skue, siger Holger Bernt Hansen til Ritzau.

Samtidig med Unicefs rapport udgiver Amnesty International også en. Den bygger blandt andet på næsten 200 vidneudsagn og melder om mindst 2000 kidnappede kvinder og piger samt 5500 dræbte civile siden starten af 2014.

I slutningen af marts blev tidligere militære leder Muhammadu Buhari valgt som ny præsident. Han gik til valg på et løfte om at knuse Boko Harams oprør.