Udland

Udenrigsministerium til Obama: Slet Cuba fra terrorliste

USA's præsident, Barack Obama, bliver af sit eget udenrigsministerium nu opfordret til at slette Cuba fra den amerikanske liste over nationer, der anklages for at støtte og sponsorere terrorisme.

Det oplyser et medlem af Senatets udenrigsudvalg torsdag.

- Ministeriet anbefaler, at det (Cuba, red.) bliver fjernet fra listen, siger den anonyme kilde til Reuters.

Cubas placering på listen er blandt de største forhindringer for et varmere forhold mellem USA og den caribiske østat.

En undersøgelse af, om Cuba kan fjernes fra denne liste, blev sat i gang efter det diplomatiske gennembrud 17. december sidste år.

Cuba har nægtet at genåbne ambassader, før landet fjernes fra listen. Kilder har tidligere sagt til Reuters, at resultatet af undersøgelsen ikke var ventet klar til præsident Obama inden Summit of Americas, der finder sted fredag og lørdag.

Obama sagde tidligere torsdag, at udenrigsministeriet havde sat sidste punktum i undersøgelsesrapporten, men at han afventede den specifikke anbefaling fra ministeriet.

- Gennemgangen er afsluttet. Den er nu sendt til Det Hvide Hus. Vores hold vil gennemgå hele rapporten og efterfølgende give mig en anbefaling. Det er endnu ikke sket, sagde Barack Obama ved et pressemøde i Jamaica, før han fløj til Summit of Americas i Panama.

Forholdet mellem USA og den kommunistiske stat i Caribien har været anstrengt siden Fidel Castros militærkup i 1959, som USA reagerede på med handelsembargoer, der stadig kvæler den cubanske økonomi.

Forinden bruddet var Cuba ellers en af USA's mest betydningsfulde handelspartnere. Den amerikanske kongres skal på et tidspunkt stemme om at fjerne handelsrestriktionerne.

Cuba blev føjet til terrorlisten i 1982, efter at landet havde hjulpet kommunistiske oprørere i Colombia og andre steder.

Andre lande på den amerikanske liste er eksempelvis også Iran, Sudan og Syrien.