Udland

Svensk "bliv væk"-design skal holde hjemløse væk

ARKIVFOTO Scanpix

Endnu en storby forsøger nu med kreative metoder at holde hjemløse og narkomaner ude af gadebilledet.

I Stockholm er man under den passende betegnelse "ekskluderende design" begyndt at designe sig ud af problemet, skriver Dagens Nyheter.

Her skal eksempelvis armlæn midt på bænkene, gitter for trappeskakter, stole i stedet for bænke i parkerne og skrå flader afholde hjemløse fra at sove og opholde sig i områderne. Det mener Frederik Edin, som har skrevet en forskningsrapport om emnet.

- Selvfølgelig kan et armlæn have en vigtig funktion for nogen, som har svært ved at rejse sig, men når det er placeret i midten af bænken, hersker der ingen tvivl om, at det handler om at hindre folk i at ligge på dem. En anden variant er at have skrå eller runde bænkplader, så at den, som forsøger at ligge ned, falder af, siger han til Dagens Nyheter.

Se billeder af de svenske eksempler på avisens hjemmeside her.

Den svenske arkitekt Ola Andersson understreger over for avisen, at visse typer af ekskluderende design kan være nødvendigt.

- Al arkitektur styrer, hvordan man bevæger sig i rummet. Man må skelne mellem private og offentlige områder.

- Det som er værd at diskutere er, hvordan man anvender ekskluderende design på offentlige pladser, siger Ola Andersson.

Sidste år skabte et billede fra et supermarked i London vild debat. Her havde man installeret små metalpigge, der skulle afholde hjemløse og andre fra at opholde sig på visse områder. Vreden mod supermarkedskæden Tesco voksede sig så stor, at de til sidst fjernede piggene.

Herhjemme har man i Odense haft stor succes med at få hjemløse væk fra gaden og i job - så stor, at repræsentanter fra alverdens byer torsdag og fredag er samlet i byen for at lade sig inspirere.

Se mere i TV 2 Nyhederne i aften klokken 19.00.